Hlavní obsah

USA potrestaly tvůrce kontroverzní špehovací technologie Pegasus

Foto: Profimedia.cz

Izraelská společnost NSO Group, která vyvinula technologii Pegasus, je v USA na černé listině.

Reklama

Americké ministerstvo obchodu přidalo na černou obchodní listinu izraelskou firmu, která vyvinula špionážní software Pegasus. Podle vlády jej státy využívaly ke špionáži nežádoucích osob.

Článek

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena přidala na černou obchodní listinu izraelskou společnost NSO Group kvůli její kontroverzní technologii Pegasus. Rozhodnutí okomentovala jednáním firmy, které podle ní bylo „v rozporu se zahraniční politikou a národními bezpečnostními zájmy USA“.

„Dnešní akce je součástí snahy vlády prezidenta Bidena, viceprezidentky Harrisové a jejich administrativy postavit lidská práva do středu zahraniční politiky USA, včetně snahy o zastavení šíření digitálních nástrojů používaných k represím,“ uvedlo ve středu v prohlášení americké ministerstvo obchodu.

V praxi to pro NSO Group znamená, že nebude moci nakupovat komponenty od amerických společností bez speciální licence a na americkém trhu ji čekají další sankce. Firma se obvinění USA brání. Dlouhodobě trvá na tom, že její software je prodáván pouze armádě a zpravodajským agenturám ze zemí s dobrým kreditem v oblasti lidských práv.

„NSO Group je rozhodnutím zděšená vzhledem k tomu, že naše technologie podporují zájmy a politiku národní bezpečnosti USA tím, že brání terorismu a zločinu. Proto budeme prosazovat, aby bylo toto rozhodnutí zrušeno,“ reagovala na zařazení na listinu společnost. Podle britského serveru The Guardian se od ní nicméně již dříve distancovali izraelští veřejní činitelé i soukromé subjekty.

Technologie Pegasus podle vyšetřování 17 světových médií zveřejněného v červenci dokáže napadnout telefony s operačními systémy iOS nebo Android, u kterých umožní prohledat e-mailovou a SMS komunikaci či fotografie, nahrávat telefonní hovory nebo potají zapnout kameru a mikrofon.

Foto: Seznam Zprávy

Známé schopnosti špionážního nástroje Pegasus

Vyšetřování následně ukázalo, že Pegasus využívalo několik států ke špehování novinářů, lidskoprávních aktivistů, právníků, ale i politiků. Software zneužívaly vlády minimálně v deseti zemích: Ázerbájdžánu, Bahrajnu, Indii, Kazachstánu, Mexiku, Maroku, Maďarsku, Rwandě, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

NSO Group se na černé listině USA připojí například k čínským či ruským hackerům.

Reklama

Doporučované