Hlavní obsah

USA prodají Tchaj-wanu zbraně za více než miliardu dolarů. Číně navzdory

Spojené státy chystají prodej zbraní pro Tchaj-wanVideo: Reuters

 

Reklama

Spojené státy plánují prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě kolem 1,42 miliardy dolarů, tedy přes 32,5 miliardy Kč.

Článek

Prodej ve čtvrtek oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Podle agentury Reuters obchod rozhněvá Čínu, která považuje Tchaj-wan za svou součást.

Pokud se uskuteční, půjde o první prodej zbraní Tchaj-wanu za vlády nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho administrativa již o sedmi chystaných kontraktech informovala Kongres, který musí obchod schválit.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Tchaj-wan má dostat rakety a jejich součástky spolu s torpédy a technickou asistencí pro radar včasné výstrahy. Podle mluvčí resortu prodeje prokážou, že USA podporují Tchaj-wan v jeho schopnosti udržet si dostatečné kapacity pro sebeobranu. Nic se ale prý nemění na dlouhodobé americké politice jedné Číny, tedy akceptaci názoru Pekingu, že Tchaj-wan je čínskou provincií.

Trump dal po nástupu do funkce najevo, že se necítí vázán politikou jedné Číny, a přijal telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen. V únorovém telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ale Peking ujistil, že bude politiku jedné Číny respektovat.

Peking považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a zakazuje jakékoli oficiální kontakty mezi ostrovem a ostatními zeměmi. Ostrov se nicméně vyvíjí samostatně od roku 1949, kdy na něj před komunisty uprchli čínští nacionalističtí politici. Většina zemí světa nároky Pekingu uznává, byť jen formálně. S Tchaj-wanem nicméně udržují styky na nižší úrovni.

Reklama

Doporučované