Hlavní obsah

USA řeší krizi ve Venezuele, začaly sankcemi proti soudcům

Spojené státy uvalily sankce na venezuelské soudce. Proč právě na ně?Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Cílem je vyvinout tlak na vládu prezidenta Nikoláse Madura, který už dva měsíce čelí masovým protestům obyvatel.

Článek

Spojené státy uvalily na osm představitelů venezuelského nejvyššího soudu sankce. Viní je ze zneužívání moci a narušování demokracie v zemi.

Cílem sankcí je vyvinout tlak na vládu venezuelského prezidenta Nikoláse Madura kvůli obavám z nepřiměřených zákroků proti jeho odpůrcům a jeho snaze upevnit svou moc v zemi, píše agentura Reuters.

Na černé listině se ocitl šéf nejvyššího soudu Maikel Moreno a sedm dalších soudců, kteří v březnu rozhodli o tom, že nejvyšší soud převezme pravomoci parlamentu. Po vlně kritiky i ze zahraničí soud svůj verdikt tehdy odvolal. Zásah do situace ve Venezuele v květnu přislíbil americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

Venezuela vězní jednoho z vůdců opozice Leopolda Lópeze už více než tři roky.Video: Nela Vejvodová

„Venezuelané trpí kvůli padající ekonomice, za níž stojí korupce a špatné řízení vlády. Představitelé nejvyššího soudu situaci zhoršili tím, že se několikrát vměšovali do zákonodárných orgánů," řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. „Uvalením těchto cílených sankcí Spojené státy podporují venezuelský lid v jeho snaze o ochranu a zlepšení demokracie v zemi," dodal.

Cílem protivládních protestů, jejichž nejnovější vlna trvá od začátku dubna, je odstoupení prezidenta Madura a vyhlášení voleb. Velká část Venezuelanů totiž socialistickou vládu viní z hluboké ekonomické krize, kvůli níž se lidé v zemi potýkají s nedostatkem základních potravin i léků a rekordním růstem cen.

Od loňského ledna trvá i krize politická, v níž prezident a jemu nakloněný nejvyšší soud blokují práci parlamentu. V něm mají od posledních voleb většinu prezidentovi oponenti. Soud od loňského ledna zrušil řadu zákonů přijatých poslanci.

Desetitisíce lidí vyrážejí takřka každý den už téměř dva měsíce do ulic vyjádřit nesouhlas s Madurovou politikou, na což armáda a policejní těžkooděnci reagují tvrdými zásahy. Oběti protestů stále přibývají, zemřelo už téměř padesát lidí.

Reklama

Doporučované