Hlavní obsah

USA: Rusko nese za oběti v Ghútě „jedinečnou zodpovědnost“

Spojené státy tvrdí, že Rusko nese za oběti náletů v Ghútě zodpovědnost.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Rusko je podle Spojených států kvůli podpoře režimu Bašára Asada zodpovědné za civilní oběti náletů v syrské Ghútě.

Článek

Za stovky civilních obětí v oblasti Ghúta poblíž Damašku, které si v posledních dnech vyžádaly nálety syrské vlády, nese podle USA Rusko zodpovědnost. Řekla to mluvčí ministerstva zahraničních věcí Heather Nauertová. Odpovědnost na straně Ruska je podle ní jedinečná kvůli podpoře režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který stojí za nálety.

„Je dobré připomenout, že Rusko nese jedinečný podíl zodpovědnosti na tom, co se na místě (v Ghútě) odehrává. Kdyby Rusko nepodporovalo Sýrii, jistě by k tomuto pustošení a zabíjení nedocházelo,“ prohlásila na brífinku ministerstva Nauertová.

Ghútu, kde působí radikální opoziční skupiny, které režim Bašára Asada považuje za teroristy, armáda obléhá od roku 2013. V obležení je tam podle syrského koordinátora humanitárních akcí OSN 400 000 civilistů. Islamistické skupiny jim brání v útěku z oblasti.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci sleduje s pomocí svých informátorů, tvrdí, že za uplynulé čtyři dny přišlo o život 400 lidí a čtvrtina z nich byly děti.

Rezoluci OSN o příměří Rusko zamítlo

Situací v Ghútě se zabývala i Rada bezpečnosti OSN. O mimořádné jednání požádalo Rusko, návrh rezoluce o příměří ale nepřijalo. Navržený text podle ruského stálého představitele OSN Vasilije Něbenzji poškozuje Rusko a je utopický. „Nedostali jsme přesvědčivou odpověď na to, jak bude příměří ve východní Ghútě garantováno,“ řekl Něbenzja.

Moskva doporučila úpravu textu. Rusko poukazuje především na přítomnost povstaleckých skupin v oblasti, které se na příměří odmítají dohodnout. Podle Něbenzji je v Ghútě několik tisíc radikálů.

Něbenzja zkritizoval i světová média, která podle něj šíří masivní dezinformační kampaně o situaci ve východní Ghútě. Zatajují podle něj „nepohodlnou pravdu“, že v této oblasti působí několik tisíc bojovníků, včetně skupin napojených na teroristickou al-Káidu, kteří brání civilistům v odchodu a používají je jako lidské štíty. Za dobře placený dezinformační zdroj označil i záchranářskou skupinu Bílé přilby, jež v oblasti působí.

Co jsou zač povstalecké skupiny v Ghútě a podílelo se na náletech Rusko i přímo? Podívejte se na odpovědi novinářky Lenky Klicperové.

Nálety na Ghútu pokračují. Do útoku jsou možná zapojení Rusové, říká Klicperová.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované