Hlavní obsah

USA schválily převzetí Monsanta německým Bayerem

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer získal od Spojených států svolení k plánovanému převzetí americké biotechnologické firmy Monsanto.

Článek

Informaci oznámilo ministerstvo spravedlnosti USA. Podle agentury Reuters tak byla odstraněna hlavní překážka pro tuto transakci, jejíž hodnota činí 62,5 miliardy dolarů (1,4 bilionu Kč). Souhlas je nicméně podmíněný odprodejem aktiv v hodnotě kolem devíti miliard dolarů.

Monsanto je největším světovým producentem osiv a spojením s Bayerem by měl vzniknout největší světový dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu, který ovládne více než čtvrtinu globálního trhu osiv a pesticidů.

K dokončení transakce Bayer ještě potřebuje svolení regulátorů z Kanady a Mexika. Pokud by transakce nebyla završena do poloviny června, může Monsanto od nynější dohody o převzetí odstoupit a požadovat vyšší cenu, napsala agentura Reuters.

Bayer oznámil dohodu o převzetí Monsanta již v září 2016. Letos v březnu transakce získala souhlas Evropské komise. K získání souhlasu evropských regulátorů musel Bayer rovněž slíbit prodej některých aktivit.

Podle zdroje agentury Reuters se požadavky evropských regulátorů do značné míry podobají požadavkům USA. Bayer se již v rámci dohod s Evropskou komisí a dalšími regulátory zavázal, že prodá část svých aktivit konkurentovi BASF za 7,6 miliardy eur (197 miliard Kč).

Reklama

Doporučované