Hlavní obsah

USA se od listopadu otevřou plně očkovaným cestovatelům

Foto: Profimedia.cz

Cestující budou muset od začátku listopadu předložit doklad o plném očkováni a negativní test (ilustrační snímek).

Reklama

Spojené státy zmírňují cestovní omezení týkající se koronaviru. Znovu se otevírají plně očkovaným cestujícím ze Spojeného království, EU i dalších zemí. Negativní test na přítomnost covidu budou muset mít pasažéři i nadále.

Článek

Od listopadu budou moci zahraniční cestující létat do USA. Avšak pouze v případě, že budou plně očkováni, podrobí se testům i trasování kontaktů. USA mají přísná omezení pro cestování zavedená od loňského roku.

Tento krok je podle BBC odpovědí na hlavní požadavek evropských spojenců. Znamená totiž, že rodiny, které byly kvůli omezením rozděleny, se mohou znovu setkat.

„Je to založeno na jednotlivcích, nikoli na přístupu podle zemí, takže je to silnější systém. Nejdůležitější je, že cizí státní příslušníci letící do USA budou muset být plně očkováni,“ uvedl v pondělí koordinátor protiepidemické politiky Jeff Zients.

Podle nových pravidel nebudou plně očkovaní cestující muset do karantény. Bílý dům v pondělí uvedl, že cestující budou muset od začátku listopadu předložit doklad o tom, že byli plně očkováni a že test byl v předchozích třech dnech negativní. Po cestě budou muset také mít na sobě roušku a sdílet své telefonní číslo a e-mailovou adresu, aby mohlo v případě nákazy dojít k trasování kontaktů.

Američtí úředníci uvedli, že z nové politiky budou existovat určité výjimky, například pro děti mladší 12 let, které dosud nemají na očkování nárok. Američané, kteří nejsou plně očkováni, budou moci do země i nadále vstoupit. Budou muset ovšem před návratem do USA podstoupit test.

Zákazy cestování zavedl bývalý americký prezident Donald Trump poprvé loni, když se jeho administrativa snažila zpomalit šíření covidu-19. V poslední den svého působení v Bílém domě je zrušil, nově nastupující prezident Joe Biden je okamžitě znovu zavedl.

Nová pravidla se nevztahují na cestující překračující pozemní hranice, omezení pohybu z Mexika a Kanady tak zůstanou v platnosti.

Evropská unie v pondělí oznámení Spojených států uvítala. „Dlouho očekávaný krok pro odloučené rodiny a přátele a dobrá zpráva pro obchod,“ uvedla Evropská komise na Twitteru s odkazem na rozhodnutí USA zmírnit pravidla také pro cestující z Číny a Indie.

USA oznámily nový systém v době, kdy zahraniční představitelé přijíždějí do New Yorku na Valné shromáždění OSN a den před tím, než se má americký prezident Joe Biden setkat v Bílém domě s britským premiérem Borisem Johnsonem.

Britský premiér Boris Johnson v návaznosti na americké oznámení uvedl, že je „potěšen“. „Je to fantastická podpora pro podnikání a obchod a je skvělé, že se rodina a přátelé na obou stranách oceánu mohou znovu setkat,“ napsal na Twitteru. Změnu uvítal i německý vicekancléř Olaf Scholz, podle něhož je to „skvělá zpráva pro německé a evropské investice, náš export a transatlantické vztahy“.

„Tento nový systém nám umožňuje zavést přísné protokoly, abychom zabránili šíření viru covid-19 od cestujících, kteří letí mezinárodně do Spojených států. Požadavek, aby cizí státní příslušníci cestující do Spojených států byli plně očkováni, je založen na snaze o ochranu veřejného zdraví,“ uvedl Zients.

Omezení v USA začala platit na začátku roku 2020 pro cestující z Číny. Později byla pravidla rozšířena i na další země. Současná pravidla zakazují vstup většině neamerických občanů, kteří v posledních 14 dnech pobývali v EU, Spojeném království, Číně, Indii, Jihoafrické republice, Íránu nebo Brazílii.

Americké Středisko pro kontrolu a prevencí nemocí (CDC) sestavuje seznam vakcín, které budou USA od zahraničních cestujících akceptovat. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDC) pro použití v USA doposud schválil vakcíny společností BioNTech a Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

Vakcínu společnosti AstraZeneca, která se široce používá ve Spojeném království a EU, budou americké úřady podle webu Financial Times (FT) pravděpodobně také akceptovat. Zatím však není jasné, zda budou americké úřady akceptovat i jiné vakcíny, například ty, které se používají v Číně a Rusku.

Reklama

Doporučované