Hlavní obsah

USA se připravují na McCainův pohřeb. Trump na něm zřejmě bude chybět

Od smrti amerického republikánského senátora Johna McCaina uběhly dva dny.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Uběhly dva dny od smrti amerického republikánského senátora Johna McCaina. Politik, který se těšil respektu u svých příznivců i rivalů, v sobotu podlehl rakovině mozku. Smuteční ceremoniál k uctění jeho památky začne ve středu, kdy by oslavil 82. narozeniny.

Článek

Téměř okamžitě poté, co senátor John McCain prohrál boj s agresivní formou rakoviny mozku, svět zaplavila vlna kondolencí. Soustrast vyjádřily politické osobnosti z celého světa, včetně kanadského premiéra Justina Trudeaua, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo českých politiků.

Mezi kondolujícími nechyběl ani bývalý prezident Spojených států Barack Obama, který má, spolu s dalším americkým exprezidentem Georgem Bushem mladším, vystoupit na smutečním ceremoniálu. Ten začne ve středu, kdy by zesnulý senátor oslavil 82. narozeniny. Rakev s jeho pozůstatky bude nejprve vystavena v arizonském Kapitolu ve Phoenixu a následující den bude přesunuta do baptistického kostela v témže městě.

V pátek bude rakev vystavena v Kapitolu ve Washingtonu, odkud se v sobotu procesí přesune do washingtonské katedrály. Tam by v rámci smutečního ceremoniálu měli promluvit bývalí prezidenti.

Na pohřbu, kterého se podle očekávání zúčastní řada významných politických osobností, se zřejmě neobjeví současný americký prezident Donald Trump. Ten svou soustrast vyjádřil prostřednictvím velice krátkého, neosobního příspěvku na Twitteru.

Zesnulého senátora Trump i přes nátlak svého PR týmu nijak ocenit nechtěl. Informoval o tom deník The Washington Post s odvoláním na současné i bývalé poradce v Bílém domě.

Trump McCaina dlouhodobě kritizoval a před časem mimo jiné řekl, že senátora nepovažuje za válečného hrdinu. Ve Vietnamu, kde byl McCain během války zajat, zesnulému politikovi mezitím vzdávají hold pamětníci i mladí lidé. Americká CNN s odvoláním na rodinné přátele uvedla, že McCain Trumpa na svém pohřbu nechtěl.

Soukromý pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově v Annapolisu ve státě Maryland. Na své přání bude McCain pohřben vedle Chucka Larsona, svého spolužáka z námořní akademie a celoživotního přítele.

Reklama

Doporučované