Hlavní obsah

USA si napravují reputaci. Do zahraničí poslaly první velkou dávku vakcín

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Spojené státy darují Tchaj-wanu 750 000 dávek proticovidové vakcíny. Jde o součást plánu na sdílení vakcín se světem, oznámila dnes americká senátorka Tammy Duckworthová, která je společně s dalšími dvěma senátory na ostrově.

Článek

Tchaj-wan se potýká s prudkým nárůstem počtu případů koronavirové nákazy a stejně jako mnoho dalších oblastí světa také s nedostatkem očkovacích látek. Proti covidu-19 dosud byla očkována tři procenta z 23,5 milionu obyvatel ostrova, a to většinou zatím jen první dávkou ze dvou. Pomoc ze strany USA tak Tchaj-wanu, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, přijde vhod.

Senátorka Duckworthová po příletu do Tchaj-peje, kam zavítala na krátkou návštěvu společně se senátory Danem Sullivanem a Christopherem Coonsem, řekla, že 750 000 dávek věnovaných Tchaj-wanu je součástí první tranše amerických darů. „Pro Spojené státy bylo zásadní, aby Tchaj-wan byl zahrnut do první skupiny, která dostane vakcíny, protože uznáváme vaši naléhavou potřebu a vážíme si tohoto partnerství,“ řekla senátorka na tiskové konferenci. Neupřesnila však, jaké vakcíny Tchaj-wan dostane a kdy.

Senátoři mají mimo jiné jednat s tchajwanskou prezidentkou o bezpečnosti a dalších tématech. USA, stejně jako většina dalších zemí, nemá s Tchaj-wanem oficiální diplomatické styky, ale jsou podle Reuters jeho nejvýznamnějším světovým podporovatelem a dodavatelem zbraní.

Tchaj-wan si stěžoval, že Čína se snaží blokovat přístup ostrova k vakcínám, což Peking popírá. Japonsko v pátek darovalo 1,24 milionu dávek vakcíny AstraZeneca. Díky tomuto gestu se více než zdvojnásobilo množství dávek, které na ostrov dosud doputovalo.

Na americkou vládu, podobně jako například na britskou, míří z jiných zemí kritika kvůli tomu, že vakcíny prakticky nevyváží - na rozdíl třeba od EU. Spojené státy se tak zavázaly, že přes vakcinační iniciativu COVAX věnují 80 milionů dávek. Vakcíny do rozvojových zemí pošlou i Francie, Německo, Itálie a Japonsko. Velká Británie a Kanada zatím přesná množství, která plánují darovat, neoznámily. Boris Johnson podle BBC uvedl, že tak provede příští týden na summitu G7.

Mnoho průmyslových států nakoupilo výrazně více vakcín, než kolik potřebují, protože původně nebylo jasné, které preparáty úřady schválí. Podle britského The Guardian například Kanada pořídila 381 milionů dávek vakcín pro národ 37milionové populace. Velká Británie si zajistila tolik dávek, aby každý její občan dostal až sedm dávek. EU zajistila pro každého svého občana dávek šest, Spojené státy tři a Japonsko dvě.

Reklama

Doporučované