Hlavní obsah

Spojené státy tlačí na Radu bezpečnosti OSN. Chce uvalit na KLDR další sankce

Sankce postihnou ropný a textilní průmysl i samotného diktátora Kim Čong-unaVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Návrh USA ale neprojde bez hlasů zemí s právem veta - Číny a Ruska. S nimi teď o podpoře vyjednává Donald Trump.

Článek

Nedělní jaderný test KLDR nezůstává bez odezvy. Spojené státy navrhly v rezoluci OSN nové sankce. Na Severokorejce chtějí uvalit nejen ropné embargo, ale i zákaz vývozu textilu, což je pro KLDR jeden z klíčových obchodních artiklů. Sankce by zasáhly i samotného vůdce KLDR. Třetí z dynastie Kimů by nemohl cestovat a jeho majetek by USA zmrazily, stejně jako členům celé jeho vlády.

Rada bezpečnosti ale nové sankce neodhlasuje bez podpory zemí s právem veta - hlavně Číny a Ruska. Americký prezident Donald Trump si ve středu volal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zdůraznil, že vojenská akce není pro USA prvořadou volbou.

Rozhovor s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem o hrozbě KLDRVideo: Reuters, AP, Ruptly

Čína se naproti tomu podle Si Ťin-pchinga soustředí na řešení prostřednictvím rozhovorů a mírových prostředků, i když souhlasí s tím, aby Rada bezpečnosti OSN přijala „nutná opatření“.

Další zpřísnění sankcí nepodporuje Rusko. Prezident Vladimir Putin nechce rozšířením hospodářského embarga zahánět Severní Koreu do kouta.

„Je zřejmé, že problém na Korejském poloostrově nelze vyřešit pouze sankcemi,” řekl Putin po jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, který varoval, že situace v regionu se může zvrtnout do nepředvídatelného vývoje.

Reklama

Doporučované