Hlavní obsah

USA umisťují děti migrantů do klecových cel. Nemají přístup k mýdlu ani kartáčku

Děti migrantů se v USA vrátily do nevyhovujících cel.Video: AFP, Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Děti v detenčních zařízeních neměly přístup k základní hygieně. Proč je úřady vrátily zpátky do klecových cel, není jasné.

Článek

Více než 100 dětí migrantů úředníci vrátili do klecových cel ve městě Clint nedaleko El Pasa na hranicích Texasu s Mexikem. V úterý jim odtamtud přitom právníci zařídili přesun. Informoval o tom server BBC.

Podle právníků a lidskoprávních aktivistů, kteří cely navštívili, byly děti vážně zanedbané. V přeplněných klecích držela pohraniční stáž asi 250 dětí několik týdnů. Děti v celách pobývaly po překročení hranic poté, co je celníci odebrali jejich rodičům. Pracovníci, kteří se do zařízení v Clintu minulý týden podívali, byli šokovaní podmínkami, ve kterých děti žily.

„Nikdo se o ty děti nestaral. Ani se pravidelně nekoupaly,“ vysvětlila profesorka Warrem Binfordová z Williamettské univerzity v Oregonu pro BBC. „Několik stovek dětí bylo ve skladu, který byl v zařízený teprve nedávno,“ dodala.

Podle právníků děti měly vši a v areálu se rychle šířila i chřipka. Děti byly zamčené v místnostech bez dozoru dospělých a ležely na matracích na zemi.

„Děti neměly přístup k mýdlu, aby si umyly ruce. Většina dětí se nesprchovala týdny, od chvíle, kdy přešly hranice. Nemají pravidelný přístup ke kartáčkům. Některé děti si zuby čistily poprvé minulý týden, protože jsme tam byli my. Ty děti jsou špinavé. Mají na sobě pořád to stejné oblečení, ve kterém přešly hranice,“ řekla agentuře Reuters právnička a ředitelka Stanice práv pro imigranty Elora Mukherjeeová.

Cely jsou nedostačující

Vedení pohraničního zařízení přiznalo, že cely v budově opravdu nejsou dostačující.

„Americká celní správa a ochrana hranic (CBP) využívá naše omezené zdroje k tomu, abychom poskytli co nejlepší péči těm, kteří jsou v naší vazbě, zejména dětem,” stojí v oficiálním vyjádření. Dodali, že děti přesunuli do lepších zařízení ve chvíli, kdy tam bylo místo.

Šéf CBP John Sanders, který zaštiťuje problematiku ohledně nelegálních přechodů hranic, v úterý oznámil rezignaci, zřejmě právě v reakci na nevyhovující podmínky dětských ilegálů. Prezident Trump nicméně v rozhovoru pro televizi CBS uvedl, že problém zadržovacích zařízení podle něj není nijak systémový.

Nový zákon

V úterý také demokraté ve Sněmovně reprezentantů prosadili zákon o nouzové pomoci pohraničním orgánům ve výši 4,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 100 miliard korun.

Demokraté uvedli, že by do současného zákona rádi přidali článek, který by zajistil vyšší standard zdravotní péče a výživy migrantů v zadržovacích celách. Chtějí také stanovit tříměsíční lhůtu pro všechny děti bez doprovodu rodičů. Tolik času by maximálně mohly trávit v detenčních zařízeních.

Bílý dům pohrozil, že zákon bude vetovat. Podle něj neposkytuje dostatečné finanční pokrytí, které by vyřešilo současnou krizi. Prý také obsahuje „partyzánské techniky“, které chtějí omezit vládní kroky k ochraně hranic. Zákon se bude nadále projednávat.

Reklama

Doporučované