Hlavní obsah

USA utlumí své závazky v NATO, pokud ostatní nepřispějí, prohlásil americký ministr obrany

Pokud ostatní nepřispějí, utlumí USA své závazky v NATO, prohlásil nový americký ministr obrany.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise USA utlumí své závazky v NATO, pokud ostatní státy nepřispějí do rozpočtu podle domluvy. Méně, než by měla, přispívá i Česká republika.

Článek

Americký ministr obrany James Mattis v Bruselu důrazně vyzval evropské spojence v NATO ke zvýšení obranných výdajů. Podle podkladů pro nynější schůzku ministrů obrany členských zemí aliance Mattis prohlásil, že pokud se spojenci nechtějí dočkat utlumení spojeneckých závazků USA, měly by všechny státy ukázat svou podporu společné obraně.

„Amerika splní své povinnosti, ale pokud vaše národy nechtějí vidět utlumení jejích spojeneckých závazků vůči této alianci, každé z vašich hlavních měst musí ukázat podporu naší společné obraně," řekl Mattis.

Americký ministr obrany je prvním představitelem administrativy prezidenta Donalda Trumpa, který se setkal se všemi partnery v NATO. Alianci v minulosti znepokojovala některá Trumpova vyjádření zpochybňující její význam. Mattis ale už při příchodu na schůzku označil Severoatlantickou alianci jednoznačně za základ transatlantické vazby a poznamenal, že zvýšení obranných výdajů Evropy a Kanady je podle americké strany spravedlivý požadavek.

Ve svém vystoupení kolegy vyzval k tomu, aby jejich země ještě letos přijaly konkrétní plány, včetně dat, jak dostát závazkům zvyšování výdajů, které byly dohodnuty na aliančních summitech ve Walesu a Varšavě. Ve Walesu se alianční země dohodly, že do deseti let - tedy do roku 2025 - zvýší své obranné výdaje na doporučená dvě procenta hrubého domácího produktu. Americký ministr připomněl, že na dvě procenta se nyní kromě Spojených států dostaly jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko.

Český ministr obrany Martin Stropnický nechtěl před novináři Mattisova slova interpretovat nějak dramaticky s tím, že překvapení se nekonalo.

„Řekl to, co jsme všichni čekali. Upřímně řečeno myslím, že spousta ministrů - a já mezi ně patřím - ten projev hodnotí jako obrovský příklon Spojených států k té alianční ideji jako takové," prohlásil.

Základem Mattisova projevu bylo, že silné NATO potřebuje silné členské státy, míní český ministr. Česko na jednání informovalo podle Stropnického o tom, jak se jeho financování obrany vyvíjí.

Na otázku, jak interpretuje Mattisova slova o možném utlumení amerických závazků vůči NATO, Stoltenberg odpověděl, že Američané v současnosti například zvyšují svou podporu evropské bezpečnosti a nyní jsou odhodláni v tom pokračovat. „Poprvé za mnoho let vidíme rozmísťování nových amerických sil v Evropě, je tu nová brigáda, více amerického vybavení, cvičení a amerických zásob," připomněl.

Reklama

Doporučované