Hlavní obsah

USA už naočkovaly téměř milion dětí. S propagací pomáhá i dětský pořad

Foto: Profimedia.cz

Dívka očkovaná ve městě Nashville.

Reklama

V některých zemích světa už začalo očkování nezletilých. Spojené státy během týdne vakcínu aplikovaly téměř milionu dětí mezi 5 a 11 lety. Jaké ohlasy za oceánem sklízí kampaň zaměřená na ty nejmladší?

Článek

Děti ve Spojených státech si již týden mohou přijít pro sníženou dávku vakcíny proti covidu-19. Výrobek tandemu Pfizer/BioNTech pro nezletilé ve věku od 5 do 11 let totiž začátkem minulého týdne definitivně schválilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), a ještě o něco dříve i Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Podle informací, které ve středu zveřejnil Bílý dům, možnost vakcinace v dané věkové kategorii využil již téměř milion dětí z přibližně 28 milionů možných zájemců. Dalších 700 tisíc napříč zemí si už sjednalo termín. Do kampaně se zapojilo 114 dětských nemocnic i menší očkovací centra. Konat se mají i očkovací akce, kde nechybí plyšáci nebo třeba samolepky pro děti.

„Rodičům a rodinám po celé zemi padá kámen ze srdce. A to teprve začínáme. Budeme pokračovat ve spolupráci s guvernéry, lokálními lídry, poskytovateli zdravotní péče a dalšími, abychom na tento pokrok navázali,“ stojí v oficiálním vyjádření covidového týmu Bílého domu.

Do očkovací kampaně se podle aktivity na sociálních sítích zapojila i známá fiktivní postava Ptáka Buka z amerického dětského pořadu Sesame Street (Sezame, otevři se). „Dnes jsem obdržel vakcínu proti covidu-19! Trochu mě bolí křídlo, ale moje tělo teď bude mít extra ochranu, díky které já i ostatní budeme zdraví,“ hlásá twitterový příspěvek postavy z 6. listopadu. Ve fiktivním světě pořadu má být Ptákovi Bukovi šest let.

Sezame, otevři se

Jde o americký televizní cyklus pro dětské publikum. Program má vzdělávací funkci, která je plněna zábavnou formou za pomocí plyšových loutek i prostřednictvím krátkých animovaných filmů. Mezi známé postavy patří Elmo, Pták Buk nebo duo Bert a Ernie. V pořadu se také často jako hosté objevují známé osobnosti.

Stejné nadšení nicméně nesdílel například Ted Cruz, republikánský senátor za stát Texas, který příspěvek označil za propagandu mířící na pětileté děti. „Vláda by neměla nutit děti, aby si nechaly píchnout vakcínu proti covidu. Měla by to být volba, kterou učiní jejich rodiče,“ nechal se slyšet politik.

Jak sám Cruz na Twitteru upozornil, on i jeho manželka již očkování podstoupili. V případě dětí však vidí určitá rizika. „Mnohé vakcíny jsou pro děti povinné, ty tady ale byly už dekády a známe jejich rizika. Vakcína proti covidu je nová a experimentální,“ argumentoval senátor a poznamenal, že je rád, že lidé byli schopni vakcínu vyvinout v rekordním čase.

„Co se týče dětí, analýza přínosů a nevýhod je jiná. Zdravotní riziko je u dětí v případě covidu relativně malé a rizika vedlejších účinků jsou významná. Nikdo doopravdy neví, jaké následky tahle vakcína bude mít za 10 let,“ stojí v dalším z Cruzových příspěvků.

Riziko vážného průběhu nemoci je u dětí opravdu výrazně menší než u dospělých, přesto se však objevily i případy úmrtí. Pokud jde o rizikové vedlejší účinky vakcín, podle provedených studií, o kterých Seznam Zprávy již informovaly dříve, jde v případě dětí i dospělých spíše o vzácné výjimky.

Jak upozorňuje britský list The Guardian, pořad Sezame, otevři vychoval od roku 1969, kdy měl premiéru, už několik generací dětí. Těm pomáhal překonat jak emoce spjaté s teroristickými útoky z 11. září 2001, tak i ty, které souvisely například s rodiči závislými na alkoholu. Do debaty o koronavirové pandemii se navíc zapojil již minulý rok, když rodičům radil, jak nově nastalou situaci zvládnout.

Není to navíc poprvé, co Pták Buk prostřednictvím vysílání vyzýval k vakcinaci. Na Twitteru se například objevilo video z roku 1972, kdy autoři část dílu věnovali očkování proti spalničkám. Dokonce i v již zmiňovaném příspěvku Ptáka Buka je také informace o tom, že očkování podstupoval „od té doby, co byl malým ptáčkem“.

Postavě na Twitteru kromě jiných za přístup poděkovali i americký prezident Joe Biden nebo ředitelka CDC Rochelle Walenská. Svůj nesouhlas dali kromě Cruze najevo třeba také bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Cortes nebo Lisa Bootheová, novinářka ze stanice Fox News.

Spojené státy nejsou jedinou zemí, kde se možnost očkování již rozšířila i na jedny z nejmladších obyvatel. Mnoho států jako hraniční věk ovšem prozatím určilo 12 let. Například regulační orgány Evropské unie teprve v říjnu začaly s přezkumem vakcíny Pfizer/BioNTech v případě dětí mezi 5. až 11. rokem.

Pětiletým dětem už očkování povolily třeba Spojené arabské emiráty nebo Bahrajn. Některé země pak hranici mají ještě níže; například Čína nebo Argentina proti covidu-19 očkují i nezletilé ve věku tří let. Kostarika pak jako vůbec první země na světě nařídila povinné očkování dětí do 12 let.

Anketa

Reklama

Doporučované