Hlavní obsah

USA v únoru přestanou plnit závazky dohody o raketách. Neobměkčila je ani ruská pozvánka na inspekci arzenálu

Jednání Ruska s USA o INF v Ženevě skončilo krachem.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy oznámily, že k 2. únoru pozastaví plnění svých závazků vyplývajících ze Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Do šesti měsíců pak od smlouvy odstoupí nadobro. Oznámila to zástupkyně amerického ministerstva zahraničí Andrea Thompsonová po neúspěšném jednání s Ruskem v Ženevě.

Článek

Úterní jednání Ruska a Spojených států o plánovaném odstoupení USA ze Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu v Ženevě na plánu USA nic nezměnilo.

Spojené státy nezměnily rozhodnutí odstoupit ani poté, co je Rusko pozvalo na inspekci svých raket, které podle podezření USA dohodu porušují. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Spojené státy na jednání do Ženevy přijely s předem připravenou pozicí. Ta zahrnovala ultimátum založené na požadavku zničit rakety daného typu i všechna zařízení s nimi související, a to pod americkým dohledem.

Zástupkyně amerického ministerstva zahraničí Andrea Thompsonová řekla, že transparentnost po Rusku USA požadují už přes pět let. Zároveň potvrdila, že ruská nabídka americké inspekce raket nyní nestačí a že Spojené státy požadují zničení raketového systému známého jako 9M729.

Lavrov ve středu obvinil Spojené státy, že se vypovězením smlouvy pokouší poškodit strategickou stabilitu. Moskva chce podle Lavrova dohodu navzdory všem problémům zachránit a doufá, že USA zaujmou vůči odzbrojovacím dohodám zodpovědný postoj.

Spojené státy dávají opakovaně najevo, že hodlají od smlouvy INF uzavřené v roce 1987 odstoupit vzhledem k tomu, že Moskva ujednání nedodržuje a testuje nové rakety odporující smluvnímu režimu. Pentagonu rovněž vadí, že smlouva se nevztahuje na třetí státy, které touto výzbrojí disponují, zejména na Čínu a Írán.

Plánované odstoupení od INF oznámil americký prezident Donald Trump v říjnu. Ruský prezident v reakci varoval před nepředvídatelností dalšího vývoje a hrozbou jaderné války, pokud Spojené státy skutečně odstoupí.

O tom, že ruský raketový systém je v rozporu se smlouvou z roku 1987 je přesvědčená i Severoatlantická aliance.

Reklama

Doporučované