Hlavní obsah

Navalnyj je v nemocnici. Pokud zemře, ponesete za to odpovědnost, varuje USA

Foto: Profimedia.cz

Umělecké dílo na podporu vězněného předáka ruské opozice Alexeje Navalného na zdi v Římě.

Reklama

aktualizováno •

Pokud ve vězení zemře ruský opozičník Alexej Navalnyj, čekají Rusko vážné následky, varovaly Spojené státy. Kritik Kremlu byl mezitím převezen do vězeňské nemocnice. Jeho stav je podle lékařské komise uspokojivý.

Článek

Představitelé ruských lékařských odborů a osobní lékařka Alexeje Navalného o víkendu varovali, že vězněný ruský opozičník čelí zvýšenému riziku selhání ledvin a měl by být okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče. Právníci ho přitom o víkendu nesměli navštívit.

Federální vězeňská služba v pondělí ráno informovala, že Navalnyj byl převezen do vězeňské nemocnice ve Vladimirské oblasti, která se podle lékařské komise specializuje na „pozorování podobných pacientů“. Dodává také, že zdravotní stav opozičníka je uspokojivý a byla mu předepsaná vitaminová terapie. Nezávislí doktoři, včetně osobní lékařky opozičníka Anastasije Vasiljevové, však v sobotu upozornili, že vězněnému, který už téměř tři týdny drží hladovku, hrozí vážné zdravotní komplikace.

Na prohlášení ruských lékařů rychle zareagovaly Spojené státy, které Moskvu varovaly před možnými následky, pokud by opozičník zemřel. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan pro televizi CNN prohlásil, že americká vláda varovala Rusko před možnými diplomatickými následky, pokud by Navalnyj ve vězení zemřel. „Sdělili jsme ruské vládě, že to, co se stane panu Navalnému, kterého zadržují, je na jejich zodpovědnost a že se budou zodpovídat mezinárodní komunitě.“ Konkrétní opatření, jež by USA případně přijaly, ale neprozradil.

Výsledky testů, které získaly Navalného právníci, ukázaly, že ledviny vězněného politika jsou blízko selhání, což by mohlo vést k vážným komplikacím, či dokonce k úmrtí. Lékaře znepokojila především vysoká hladina draslíku v krvi vězněného politika. Vůdce ruské opozice si také stěžoval na silné bolesti zad a nohy. Vyjádření poskytli na základě laboratorních výsledků, zdravotní stav zadrženého nemohli přímo prozkoumat.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena je Navalného situace „totálně nespravedlivá a naprosto nevhodná“. Čtyřiačtyřicetiletý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina zahájil koncem března hladovku na protest proti tomu, že mu není umožněna odpovídající lékařská péče. Podle posledních zpráv mu ve vězení hrozí zavedením umělé výživy.

Obavy o zdraví Navalného už vyjádřila i EU, Francie či Německo. Evropská unie je podle šéfa diplomacie Josepa Borrella „hluboce znepokojena a požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění Navalného z vězení“. Ruské úřady podle Borrella nesou zodpovědnost za jeho bezpečnost a zdraví. Záležitost proto budou v pondělí probírat ministři zahraničí zemí EU. V souvislosti s Ruskem se bude řešit také vypjatá atmosféra u ukrajinských hranic či výbuch muničního skladu ve Vrběticích, na kterém se v roce 2014 měli podílet ruští špioni.

K propuštění Navalného také separátně vyzvala Francie či Velká Británie. Navalného dvouapůlletý pobyt za mřížemi, ke kterému byl v únoru odsouzen, považují podobně jako jiné západní země za uměle vykonstruovaný.

O lékařskou prohlídku pro svého otce už také na Twitteru požádala Navalného dcera, která studuje ve Spojených státech. Jen o pár dní dříve vzneslo v dopise společnou žádost o odpovídající ošetření pro vězněného předáka ruské opozice přes 80 mezinárodně známých osobností. Dopis zveřejněný na zpravodajském serveru The Economist a ve francouzském deníku Le Monde podepsala i autorka příběhů o Harrym Potterovi Joanne K. Rowlingová či hollywoodští herci Jude Law, Ralph Fiennes a Benedict Cumberbatch.

Velvyslanec Ruska v Británii Andrej Kelin v reakci na prohlášení lékařů uvedl, že Moskva Navalného ve vězení zemřít nenechá. „Ve vězení ho zemřít nenecháme, ale musím říct, že se pan Navalnyj chová jako naprostý chuligán,“ pronesl v rozhovoru pro televizi BBC ruský velvyslanec. Podle Kelina opozičník naschvál porušuje pravidla a jen se k sobě snaží přilákat pozornost.

V Rusku zatím stoupenci ruského opozičníka chystají masové demonstrace. Ve středu 21. dubna by se tak podle nich mohly odehrát největší protesty v moderní historii Ruska.

Reklama

Doporučované