Hlavní obsah

USA vyhostily 21 saúdských kadetů kvůli terorismu a potřebují pomoc Applu

Foto: Profimedia.cz

Americký generální prokurátor William Barr oznamuje, že USA vyhostily 21 saúdských kadetů.

Reklama

Po prosincové střelbě na floridské námořní letecké základně Pensacola Spojené státy vyhostily 21 saúdských vojáků. Jednadvacetiletý saúdský kadet Mohammed Saeed Alshamrani na konci minulého roku zastřelil tři lidi a dalších osm zranil. FBI případ vyšetřuje jako terorismus a požádala o pomoc firmu Apple. Potřebuje se totiž dostat do útočníkova telefonu. Apple ale údajně nespolupracuje podle představ vyšetřovatelů.

Článek

„Jeden z nich měl u sebe více fotografií s džihádistickým obsahem. Ostatní měli třeba jeden dva obrázky, které přidali do chatu nebo je sami obdrželi přes sociální sítě,” obeznámil v pondělí novináře americký generální prokurátor William Barr. Podle něho se u Saúdských Arabů našly i nevhodné fotky dětí. Jednadvacet kadetů už dorazilo domů do Saúdské Arábie. Dotyční při vyšetřování plně spolupracovali s FBI. Stejně tak Saúdská Arábie – podle Barra – Spojené státy plně podporovala.

Mladý útočník, který se měl stát pilotem, zastřelil tři lidi. Bezpečnostní složky ho hned po příjezdu na místo činu zabily. Na pondělní tiskové konferenci generální prokurátor Barr oznámil, že střelbu vyšetřují jako teroristický čin.

Barr také částečně přiblížil průběh vyšetřování. FBI se snaží spolupracovat s firmou Apple. Útočník měl dva mobilní telefony. Jeden z nich sám prostřelil, ale vyšetřovatelé byli schopni z telefonu částečně získat potřebná data. Od firmy Apple však potřebují pomoc, aby se mohli dostat přes zabezpečení přístroje.

„Požádali jsme Apple o pomoc, potřebujeme odemknout útočníkův iPhone, zatím nám firma neposkytla požadovanou spolupráci,“ prohlásil podle britské stanice BBC William Barr. Podle amerického deníku The New York Times však Apple poskytl vyšetřovatelům data nahraná na iCloud, tedy virtuální úložiště na internetu.

Není to poprvé, kdy se FBI snaží spolupracovat s Applem kvůli odemknutí iPhonů pachatelů. V roce 2016 se takto američtí vyšetřovatelé potřebovali dostat do telefonu střelce v Kalifornii. Tehdy našli metodu, jak se k požadovaným datům dostat i bez spolupráce firmy.

Foto: Profimedia.cz

Floridská námořní základna Pensacola.

Šifrovaný software začala firma Apple vyvíjet v roce 2014. Je postavena na principu toho, že se do telefonu může dostat pouze jeho majitel, což znamená, že ani samotný Apple by do něj neměl mít přístup. Spolupráce, kterou po firmě požaduje FBI, by tak znamenala nabourání vlastního bezpečnostního systému. Apple také argumentuje ochranou soukromí majitelů přístrojů.

Reklama

Doporučované