Hlavní obsah

USA vyzbrojí Kurdy, i přes odpor Turecka

Kurdové by mohli dostat i těžší zbraně.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Turci považují milice YPG za teroristy, pro Spojené státy jsou důležitými spojenci v boji proti Islámskému státu.

Článek

Spojené státy dodají zbraně kurdským milicím v Sýrii, odsouhlasila to administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Vojenská technika zamíří k jednotkám YPG, které bojují proti Islámskému státu.

Vyzbrojení kurdských milic souvisí s nadcházejícím dobýváním východosyrské Rakky, která je baštou IS. Podle AP získají Kurdové i těžší zbraně.

Proti kroku protestuje Turecko, které YPG považuje na rozdíl od USA za teroristickou skupinu. Vládní představitelé se obávají, že Kurdové obsadí další území v Sýrii. Spojené státy ale nepředpokládají, že by se kurdské oddíly dlouhodobě zdržovaly na území Rakky po jejím osvobození, uvedla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová.

Americký ministr obrany James Mattis a jeho turecký protějšek Fikrim Işike se v telefonickém rozhovoru navzájem utvrdili v podpoře míru a stability v Iráku a Sýrii. Ankara se k rozhovoru zatím nevyjádřila.

Turecko, které se proti vyzbrojování Kurdů staví, v dubnu provedlo nálet na kurdské pozice v Sýrii a v severním Iráku. Úder se podle Ankary zaměřil na bojovníky separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). YPG však tvrdí, že byly zasaženy milice syrských a iráckých Kurdů. Spojené státy postup Turecka kritizovaly.

Reklama

Doporučované