Hlavní obsah

USA začínají vracet migranty zpět na Haiti. Není tu práce, varuje ministr

Foto: Profimedia.cz

Migranti většinou původem z Haiti při překračování hranice mezi Mexikem a Texasem.

Reklama

Z jedné z nejchudších zemí západní polokoule míří k hranicím té nejbohatší země tisíce běženců. USA však začaly Haiťany z mexicko-americké hranice letecky vracet zpátky na Haiti.

Článek

Americké úřady začaly s vyhošťováním tisíců lidí původem z Haiti, kteří se tento týden utábořili na hranici mezi Mexikem a Texasem. Úřady dnes vypravily první tři lety na Haiti, řekl agentuře AP nejmenovaný zdroj.

Bezpečnostní složky také zablokovaly vstup do Texasu z mexické strany. Jen tento týden dorazilo do okolí texaského města Del Rio z Mexika zhruba 14 000 lidí. Utábořili se u mostu, který spojuje mexický a texaský břeh řeky Rio Grande, tvořící hranici mezi Mexikem a USA. Většina migrantů je z Haiti, ale i zemí Střední Ameriky.

V sobotu americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo, že navýší přepravní kapacity pro vyhoštění lidí, kteří nezákonně překročili hranici. Ministerstvo uvedlo, že „naše hranice není otevřená a lidé by se neměli vydávat na nebezpečnou cestu“. Migranti by měli být navráceni do země původu, aniž by dostali možnost si podat žádost o azyl.

Haiti patří k nejchudším zemím na americkém kontinentu. Zemi opustilo v posledních letech mnoho lidí kvůli špatným hospodářským podmínkám, aktivitám kriminálních gangů a politické nestabilitě. Zemi také zasáhly v uplynulých letech i ničivé přírodní katastrofy.

„Na Haiti není bezpečno,“ řekl agentuře AP 38letý Haiťan Fabricio Jean, který přijel do Texasu se svou ženou a dvěma dcerami. „Země je v politické krizi,“ dodal Jean. Desítky lidí se v sobotu podle amerických médií brodily tam a zpět přes řeku Rio Grande, aby se znovu vrátily do Mexika s cílem nakoupit vodu, jídlo nebo pleny. „Všichni hledáme lepší život,“ řekl agentuře Jean.

Haitský premiér Ariel Henry v neděli na svém twitterovém účtu napsal, že je znepokojen podmínkami v pohraničních táborech a migranty rád přivítá zpět v zemi. „Chceme je (migranty) ujistit, že již byla přijata opatření, která jim zajistí lepší přivítání po návratu do země, a že nebudou opomenuti,“ napsal Henry.

Jiný člen vlády však premiérova slova zpochybnil. Země podle něj nápor migrantů nezvládne a měla by repatriaci zastavit. „Stále tu řešíme následky zemětřesení, ekonomika je katastrofická a nejsou zde žádná pracovní místa,“ cituje AP ministra pro organizaci voleb Mathiase Pierra. „Předseda vlády by měl jednat s americkou vládou o zastavení těchto deportací,“ uvedl Pierre.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti v sobotu uvedlo, že v pátek přesunulo asi dva tisíce migrantů z tábora u texaských hranic do jiných zařízení, kde se bude pravděpodobně řešit jejich případný nárok na azyl nebo jejich repatriace.

Migranti na texaských hranicích jsou většinou Haiťané, dále pak Kubánci, Peruánci, Venezuelané nebo Nikaragujci. Mnoho Haiťanů opustilo zemi po ničivém zemětřesení v roce 2010 a velká část z nich žila v Brazílii nebo jiných jihoamerických zemích. Na sever se vydali poté, co si v původních zemích nezajistili zaměstnání nebo nějaký právní status.

Americká vláda letos v posledních týdnech mluví o prudkém nárůstu migrantů na hranicích s Mexikem. Podle vládních údajů počet zadržených migrantů v červenci poprvé za posledních 21 let přesáhl 200 000, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované