Hlavní obsah

USA zvažují úder na Asada. Rada bezpečnosti má podle nich splnit svou povinnost a ochránit Syřany

Spojené státy zvažují mezinárodní vojenský úder na Sýrii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

V pondělí se kvůli údajnému chemickému útoku na syrské město Dúmá sešlo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy zvažují mezinárodní vojenskou operaci.

Článek

Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura a ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN vyzvali k co nejrychlejšímu a nezávislému vyšetření údajného chemického útoku v syrské Dúmě, při němž v sobotu zemřelo přes 60 lidí.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová na zasedání rady prohlásila, že „tento okamžik se do historie zapíše buď jako moment, kdy Rada bezpečnosti splní svou povinnost, nebo ukáže naprosté selhání při ochraně syrského lidu”. Dodala, že ať rada zareaguje jakkoli, USA budou konat. Spojené státy podle agentury Reuters zvažují mezinárodní vojenskou reakci. Prezident Donald Trump slíbil, že jeho reakce bude rychlá a energická. „Máme řadu vojenských možností,” uvedl Trump.

Ruský zástupce při OSN varoval před eskalací konfliktu. „Ozbrojený útok pod lživou záminkou proti Sýrii, kde jsou na žádost legitimní vlády ruské jednotky, by mohl mít vážné důsledky,” řekl Něbenzja. Ruský velvyslanec při OSN na zasedání Rady bezpečnosti zopakoval vyjádření Moskvy, že ruští specialisté v Dúmě žádné stopy po použití chemických zbraní nenalezli. Vyzval vyšetřovatele z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby odjeli už v úterý za doprovodu ruských jednotek na místo údajného útoku.

Útok odsoudila řada zemí, některé z nich z něj obvinily syrský režim a Rusko. Americký prezident Donald Trump a francouzský prezident Emmanuel Macron se v telefonickém rozhovoru shodli, že v Dúmě byly použity chemické zbraně. Právě Francie společně s Británií a spojenci z Blízkého východu by mohla být partnerem Spojených států v případné vojenské operaci.

Spojené státy podle diplomatů plánují vyzvat Radu bezpečnosti OSN k hlasování o návrhu na nové vyšetřování zodpovědnosti za používání chemických zbraní v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Doporučované