Hlavní obsah

USA zvýšily věkovou hranici kouření na 21 let. Kvůli dopadům e-cigaret na zdraví

Foto: pxhere fotobanka

Ilustrační foto.

Reklama

Donald Trump v sobotu podepsal Kongresem schválený zákon, podle nějž je možné kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Zvýšení minimálního věku pro legální užívání cigaret je zřejmě reakcí na aktuální případy úmrtí spojené s kouřením elektronických cigaret.

Článek

Doposud směli kuřáci v USA tabákové výrobky užívat od 18 let. Nyní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) na webových stránkách  zveřejnil, že je „ilegální prodávat všechny tabákové výrobky včetně cigaret, doutníků a a elektronických cigaret komukoli, komu není 21 let“.

Zvýšení věkové hranice je jedním z několika ustanovení připojených k zákonu potřebnému pro financování chodu federální vlády, který Kongres schválil minulý týden. Ten poskytne Trumpově administrativě zhruba 1,4 bilionu dolarů (32 bilionů Kč) a zajistí jí finance na celý fiskální rok 2020.

Trump minulý týden na Twitteru zvýšení věkové hranice označil za jednu z hlavních částí nového zákona.

Ke zvýšení minimálního věku pro legální užívání cigaret přistoupily Spojené státy kvůli aktuálním případům úmrtí a poškození plic dávaných do souvislosti s elektronickými cigaretami. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v současné době eviduje 54 takových úmrtí a přes 2500 případů poškození plic.

Poslední zpráva federálního průzkumu Monitoring the Future totiž zjistila, že až 1 ze 4 „maturantů“ v posledním měsíci vapoval nikotin.

Příčina závažných poškození plic stále není objasněna, CDC ale jako problematickou látku identifikovala acetát vitaminu E. To je syntetická forma vitaminu E, který patří k nejdůležitějším antioxidantům v těle. Acetát vitaminu E, známý také jako alfa-tokoferyl acetát, se běžně používá v prostředcích určených na ochranu proti slunečnímu záření nebo péči o pokožku.

CDC odhaduje, že užívání tabáku zabije každý rok více Američanů než alkohol, dopravní nehody, sebevraždy, AIDS, vraždy a nelegální drogy dohromady. Cigaretám lze v USA přičíst jedno z pěti úmrtí každý rok – přibližně 480 000 lidí ročně nebo 1 300 lidí každý den.

Cigaretový kouř a tabák obsahují mnoho toxických látek včetně dehtu, arsenu nebo kyanidu. To jsou běžná nebezpečí cigaret známá již po celá desetiletí. Tabák ale obsahuje mimo jiné i radioaktivní polonium, které je přirozeně přítomno v půdě i vzduchu, nachází se ale také ve fosfátových hnojivech, která zemědělci u tabáku používají.

Podle studie Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) cigarety vyrobené z takového tabáku radioaktivní prvky stále obsahují. Radioaktivní částice se pak usazují v plicích kuřáka, kde se hromadí, dokud člověk kouří. V průběhu času může radiace plíce poškodit a přispět k rakovině plic.

Toxické chemikálie v tabákovém kouři jsou hlavním důvodem, proč cigarety způsobují rakovinu, ale radiace může také hrát svou roli.

Reklama

Doporučované