Hlavní obsah

Co může pohřbít VAR? Rozhodčí Moláček popsal moment, který změní fotbal

Hostem nového dílu Ušáku byl fotbalový rozhodčí a chirurg Jiří Moláček.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chirurgie je jeho vysněnou profesí, kromě ní se ale věnuje fotbalu a jako dlouholetý asistent hlavního rozhodčího to dotáhl až na mezinárodní pole. Hostem nového dílu pořadu Ušák byl Jiří Moláček.

Článek

Není to úplně obvyklé spojení – fotbal a špičková chirurgie. Pokud tedy nemyslíme na zranění fotbalistů a na ty, kteří se jim s chirurgickými nástroji snaží pomoci a vrátit je do světa zdravých. Profesor Jiří Moláček je kapitolou samou pro sebe. Dlouholetý asistent hlavního rozhodčího, který to dotáhl až na listinu mezinárodních rozhodčích a stal se součástí důležitých utkání na evropské scéně. Zároveň špičkový cévní a transplantační chirurg. Takové spojení se vskutku nevídá často.

Kdyby si musel Jiří Moláček vybrat, pustil by fotbal kvůli chirurgii k vodě, protože jde o jeho vysněnou profesi. Naštěstí takhle v průběhu kariéry volit nemusel. Jak sám říká, měl štěstí na nadřízené, kteří mu vycházeli vstříc a umožňovali mu, aby se mohl věnovat i své druhé velké zálibě. Ovšem bez pochopení rodiny by ani tohle nepomohlo. Zvláště když se člověk chystá na profesuru, což kromě obvyklého pracovního nasazení žádá také psaní odborných textů, přednášky a další nezbytnosti.

Hlavní témata Ušáku s Jiřím Moláčkem

1:50 - O faulu na Koláře v utkání Slavie s Rangers

6:30 - Vzpomínka na začátky a konflikt s trenérem Petrem Radou

7:43 - Premiéra hlavního rozhodčího v první lize

11:15 - Jak stíhá skloubit profesi chirurga a rozhodčího

13:30 - Co říká na VAR?

18:49 - Fyzické testy rozhodčích a sbírání zkušeností

21:13 - Proč si vybral cévní chirurgii

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Jiří Moláček si musel, stejně jako ostatní rozhodčí, prokousat cestu z pralesa, jak se říká nejnižším amatérským soutěžím až do profesionálního fotbalu. Odpískal i tři zápasy jako hlavní rozhodčí, ale poté dal na radu kolegy a plně se specializoval na roli muže s praporkem, tedy asistenta hlavního rozhodčího. Nevýhodou asistentů je, že se pohybují těsně před tribunami nebo střídačkami soupeřících týmů. Logicky si tedy během utkání vyslechnou na svou adresu ledacos. Přestože nejde většinou o nic příjemného, vyměnil by Jiří okamžitě prázdné ochozy za ty obsypané diváky.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět kromě jiného i názor Jiřího Moláčka na VAR. Zatím ho nevidí jako zásadního pomocníka. Nejspíše proto, že podle něj všichni zúčastnění očekávají od videorozhodčího něco jiného. Jak říká, je zvědav, co se bude dít, až kvůli centimetrovému ofsajdu nebude uznán gól Německu nebo Francii. Ale v Ušáku čeká i vzpomínka na konflikt s Petrem Radou a mnoho dalšího.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované