Hlavní obsah

V době pandemie jsem zjistil, jak zbytná naše práce je, říká komentátor Jílek

Hostem dalšího dílu pořadu Ušák byl sportovní komentátor Tomáš Jílek.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Tomáš Jílek se v České televizi věnuje komentování hokeje a Tour de France, mimo práci ale mezi jeho velkou lásku patří kapela Depeche Mode. Proč tomu tak je, se mimo jiné dozvíte v dalším díle talkshow Ušák.

Článek

Tour je moje láska, říká komentátor Tomáš Jílek. A když ho posloucháte, není důvod mu tuto větu nevěřit. Jakkoli je v hlavách televizních diváků zafixován jako hokejový odborník, cyklistika, a především slavná Tour de France, si ho podmanila stejně jako hokejové dovádění na ledě.

Na ulici ani v hale ho nepřehlédnete. Postava basketbalového pivota má své nepopiratelné výhody. Vždy máte z komentátorského stanoviště velmi dobrý výhled, stejně jako v případě, že se vydáte na koncert své oblíbené kapely. Ostatní návštěvníci akce vám sahají maximálně po prsa. Smůlu mají ti za vámi. Výškové centimetry se Tomášovi extrémně hodí, když zaskočí za svými zbožňovanými Depeche Mode. Není velkou nadsázkou, napíšu-li, že právě tahle skupina změnila Tomášův život velmi výrazně.

Hlavní témata Ušáku s Tomášem Jílkem

01:30 - Přípravy na MS v hokeji v Lotyšsku

03:20 - Vzpomínka na rozhovor se Sidney Crosbym a předešlá mistrovství

05:50 - O komentování Tour de France

09:10 - O pověsti komentátora remízových zápasů

10:09 - Jak je na tom s jazykovou výbavou

12:52 - Láska k Depeche Mode a smysl pro humor

17:47 - Oblíbený film Mulholland Drive a další

19:20 - O kouzlu práce sportovního komentátora a expertech ve studiu

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Dlouhá léta působil u hokejových laviček jako reportér přímých přenosů. Potkal se u mikrofonu s celou řadou těch největších hokejových hvězd. Dodnes vzpomíná, na dlouhý rozhovor se Sidney Crosbym. I u něj si potvrdil, že nejpříjemnějšími a nejochotnějšími respondenty bývají ty největší hvězdy. Ale po dlouhých letech v roli reportéra se rád posunul na komentátorský post, odkud přibližuje ligové i mezinárodní zápasy. Tak jak tomu bude i letos v Rize během světového šampionátu, kde na něj čeká bohatý program až do souboje o třetí místo.

Od roku 2011 vysílá Česká televize Tour de France. A Tomáš Jílek k ní pro většinu českých fanoušků tohoto sportu neoddělitelně patří. V Ušáku říká, že se těší na každou etapu. Nejen kvůli cyklistice samotné, ale i kvůli spolupráci s řadou expertů, kteří glosují dění na obrazovce. Velmi si pochvaluje, že tato skupina je velmi rozmanitá, každý z expertů je jiný než ti ostatní, na každého z nich se Tomáš připravuje trochu jinak, ovšem výsledky ukazují, že spolupráce ve studiu se daří nadmíru.

Život Tomáše Jílka ale není jen profesní. Dnes je otcem dvou dětí, manželem, ale také milovníkem celé řady kumštýřů. O členech sdružení Monty Python, Woody Allenovi, Davidu Lynchovi, Quentinu Tarantinovi a mnohých dalších by mohl vyprávět celé hodiny, kdepak Enjoy the Silence, jak zpívá miláček David Gahan. S Tomášem by se zkrátka dalo povídat dlouhé hodiny. Ušák až takovou stopáž nemá, ale to, co se vešlo do nejnovějšího dílu, vás jistě zaujme…

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované