Hlavní obsah

Ženy jsou ve sportovní novinařině stále brány s despektem, říká Černošková

Hostem Ušáku byla sportovní moderátorka Bára Černošková.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Diváci ji znají především jako usměvavou moderátorku sportovních zpráv v ČT. Moderuje ale také pořad Sama doma a ve volném čase mimo jiné pomáhá dětem, jejichž rodiče jsou ve vězení. Hostem pořadu Ušák byla Barbora Černošková.

Článek

Barbora Černošková dnes klidně jako policistka mohla honit padouchy při automobilových honičkách. Nebo mohla na vysoké škole přednášet studentům historie či filozofie, kteréžto obory vystudovala na Masarykově univerzitě. Ale osud, a hlavně Barbora sama, tomu chtěly, že se vydala cestou sportovní novinářky. Dnes se usmívá na televizní diváky jako jedna z moderátorského týmu Branek, bodů, vteřin. A nebyla by to ona, kdyby nepřistupovala ke své profesi velmi odpovědně.

Hlavní témata Ušáku s Bárou Černoškovou

01:37 - Jak se jí líbí jméno Barbora

02:33 - O studiích, touze stát se policistkou a akvabelingu

07:27 - Jaké to bylo poprvé před kamerou a jak zvládá popularitu

09:25 - Jaká je v soukromí

10:35 - Proč dělá málo žen sportovní novinařinu

14:55 - O snaze se zlepšovat a největších trapasech

17:22 - Jak jí v práci pomáhá sportovní minulost

22:13 - O spolupráci s Vězeňskou službou

23:42 - O moderování pořadu Sama doma

25:03 - Jaké má ještě ambice

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Není divu. Barbora si je dobře vědoma, že je jednou z žen, která může otevřít cestu dalším dívkám a ženám, toužící po kariéře novinářky či moderátorky. Leckdy to v převážně mužském světě není pro zástupkyně něžného pohlaví zrovna jednoduché. Musejí počítat s tím, že to, co bude přehlédnuto nebo odpuštěno mužským kolegům, jim bývá zhusta vyčteno. A v době sociálních sítí dokáže být kritika, byť leckdy velmi nespravedlivá, opravdu velmi nepříjemná.

Ke sportu má matka tří dětí velmi úzký vztah. Do osmnácti let patřila do absolutní české špičky v synchronizovaném plavání. Sbírala mistrovské tituly a reprezentovala na velkých mezinárodních akcích. Ale poté, co se jí přestaly líbit vztahy a podivné rozhodování na soutěžích akvabel, práskla za sebou dveřmi. Dnes říká, že nemá potřebu si s některými lidmi ze svazu, kvůli nimž ukončila kariéru, vyřizovat účty, pokud komentuje závody v synchronizovaném plavání. Nechce klesnout na úroveň, která jí vadila u jiných.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět, jaké to je, když si v přímém přenosu zpravodajské relace nemůžete vzpomenout na křestní jméno jednoho z vůbec nejúspěšnějších českých sportovců. Vteřina v takovém případě může být až neskutečně dlouhá. Zároveň si poslechnete, jak moc ji baví role moderátorky v pořadu Sama doma. V neposlední řadě byla řeč i o charitě. Málokdo by asi řekl, že se Barbora bude angažovat ve vězeňské problematice, respektive ve starostlivosti o malé děti, které mají rodiče ve vězení. A aby toho nebylo málo, stočila se řeč i na vztah k fotbalu. To vše i ledacos jiného nabízí Ušák číslo 187.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované