Hlavní obsah

Šéf La Putyky: Když jsme v lockdownu nemohli hrát, šli jsme pomoct do nemocnice

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl principál La Putyky Rostislav Novák.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

V roce 2008 spoluzaložil Cirk La Putyka, který vede dodnes, a že to v době covidové epidemie není jednoduché. Hostem Ušáku byl Rostislav Novák.

Článek

Každý má sny, bez nich by byl život o hodně chudší. Mnozí z nás sní či snili o tom, že budou tak skvělí sportovci, že se probojují až na olympijské hry. Rostislav Novák mladší nebyl výjimkou. Učarovala mu lehká atletika a její královská disciplína desetiboj. Jenže na prahu dospělosti pochopil, že to na světovou špičku nebude. I když sport zůstal jeho velkou láskou, dráha profesionála v tomto oboru zůstala uzavřena. Ale otevřely se dveře na úplně jiné straně.

Hlavní témata Ušáku s Rostislavem Novákem

02:01 - O počasí, současné fázi života a období covidu

08:20 - O přípravě představení během lockdownu

12:33 - Sportovní začátky v desetiboji a jak se dostal k herectví

15:12 - O společném projektu s Bez frází

23:20 - Jak vznikl Cirk La Putyka

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Sport měl pro Rostislava být i útěkem od rodinné tradice, která víceméně zavazovala k tomu stát se hercem nebo patřit mezi tzv. světské. V dětství a věku jinošství se herectví programově vyhýbal, aby nenavázal v osmé generaci na příběh, který začal vyprávět před mnoha lety rod Kopeckých. Jenže genům se neubránil. Sám říká, že herectví si ho našlo samo. Ale nedosti na tom. Ještě v dobách studia narazil na Nový cirkus. A byl polapen nejspíše do konce života.

V roce 2008 spoluzaložil Cirk La Putyka. Z původně poněkud undergroundové zábavy party kamarádů se stal soubor známý nejenom v České republice, ale také v širém světě. Moderní cirkus, který snoubí virtuozitu artistů a žonglérů se sportovními výkony na nejvyšší úrovni, se stal naprosto ideální cestou nejen pro Rosťu, ale i jeho bratra, který je jedním z ředitelů souboru - mimochodem, Rostislav je šéfem uměleckým - v představeních vystupuje i jeho otec, na trampolíně předvádí svůj kumšt naopak syn, který zdědil kromě dovedností a uměleckého cítění i touhu kvalifikovat se na olympijské hry v Paříži právě ve skocích na trampolíně.

Stejně jako celá řada hereckých kolegů, i členové La Putyky se museli v poslední době popasovat s covidovou epidemií. Nemohlo se hrát, nemohlo se zkoušet, nevydělávalo se. Museli se tedy hledat neobvyklé cesty. A tak se herci a tanečníci La Putyky vydávali po malých skupinkách po vlastech českých, do měst a vesnic, hráli v lesích, na loukách, zároveň vzali zavděk dvorky, střechami garáží, hráli pro lékaře i pacienty. Rosťa říká, že se zkrátka vydali za svými diváky a možná získali leckteré nové, kteří třeba do té doby o souboru nevěděli vůbec nic.

V Ušáku číslo 189 vyprávěl principál La Putyky i o posledním představení, na němž spolupracovali i skvělí sportovci, kteří svůj životní příběh sdělili serveru Bez frází. Komponovaný večer mluveného slova, uměleckých výstupů a sportovních výkonů měl velký úspěch a Rostislav začíná přemýšlet o dalších večerech či představeních se sportovní tematikou. Ale v nejnovějším Ušáku se dostalo i na další témata, o čemž se můžete přesvědčit.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované