Hlavní obsah

Hrál za fotbalovou repre, teď trénuje tu ženskou. Rada řekl, v čem je to jiné

Hostem dalšího dílu pořadu Ušák byl Karel Rada.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Karel Rada se nesmazatelně zapsal do paměti fotbalových fanoušků penaltovým kopem na ME v Anglii 1996 v semifinále proti Francii. Hráčskou kariéru už má za sebou, u fotbalu ale zůstal a nyní trénuje českou reprezentaci žen.

Článek

Se svými svěřenkyněmi, tedy fotbalovými reprezentantkami České republiky, zažil Karel Rada nedávno veliké zklamání. V baráži o postup na mistrovství Evropy byly vyřazeny až po penaltovém rozstřelu po dvou remízových utkáních se Švýcarskem. Přitom i penaltovou loterii začaly daleko lépe. Nakonec ale zbyly českým fotbalistkám jen oči pro pláč. Další šanci budou mít v kvalifikaci na mistrovství světa, která začne na podzim.

Trénovat ženský kolektiv není pro muže nijak jednoduchou úlohou. Ale Karel Rada se s ní vyrovnává dobře. Má bohaté hráčské zkušenosti, zároveň vychoval se svou ženou Vlaďkou dvě dcery – dvojčata. Sám říká, že k ženám je potřeba přistupovat jinak než k týmu složenému z mužů. Trenér musí být citlivější, musí vážit slova, aby nenadělal víc škody než užitku. Vždy je lepší chybu či problém aspoň trochu zobecnit a nevytýkat špatné řešení jediné hráčce před celým kolektivem. A hlavně – je třeba mít na paměti, že děvčata potřebují před zápasem dost času na to, aby se upravila a vyběhla na trávník krásná. Tomu je potřeba uzpůsobit i trenérské proslovy v kabině před utkáním.

Hlavní témata Ušáku s Karlem Radou

03:03 - Vzpomínka na neúspěšnou baráž ženské fotbalové reprezentace

05:30 - Jaké to je, být obklopen ženami, a o psychologii trenéra

08:37 - O ženském fotbale a práci

11:24 - Vzpomínka na fotbalové ME 1996 v Anglii

16:50 - Vzpomínka na fotbalové ME 2000 v Belgii a Nizozemsku

18:26 - Jaké bylo působení v Turecku

20:43 - O podnikání v cestovním ruchu

22:36 - Jak jde fotbal jeho dceři

24:12 - Co teď čeká ženskou fotbalovou reprezentaci

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Karel Rada patří do mužstva, které získalo na mistrovství Evropy 1996 stříbrné medaile. Nejen to, byl jedním z těch, kteří se v semifinále s Francií při penaltovém rozstřelu postarali o to, že velký favorit zůstal před branami finále, a naopak jimi prošel podceňovaný výběr trenéra Uhrina. Proměnit penaltu se může zdát jako jeden z nejlehčích fotbalových úkolů. Jenže jděte na ni ve chvíli, kdy se rozhoduje o tom, jestli budete hrát velké finále… Karel popisuje, jak dlouhá cesta je od půlicí čáry k penaltovému puntíku a jak nesmírně ztěžknou nohy před tím, než se k provedení penalty rozběhnete. Není zas tak moc co závidět. Ale proměníte a přijde božská úleva.

Svým způsobem byl Karel Rada i pionýrem v oblasti přestupu do Turecka. Tehdy do Trabzonsporu. V roce 1997 byl prvním Čechem, který se touto cestou vydal, a podle očekávání to nebylo v Trabzonu úplně jednoduché. Nějaké nesplněné sliby, neznalost jazyka, jiné prostředí. Naštěstí se dali dohromady se spoluhráčem Vugrincem a to jim pomohlo určitou dobu v Turecku přežít bez větších potíží. V té době se stal Karel Rada hned dvojnásobným otcem, tak není divu, že se poměrně záhy rád vrátil zpátky do Čech.

Západočeský rodák prošel kromě Trabzonsporu i Eintrachtem Frankfurt, Bohemkou, Teplicemi, Slavií, Plzní – krásná kariéra. Ale nejen fotbalem živ je člověk. Karel se dal i na podnikání. Vlastní penzion, který vede společně s rodinnými příslušníky i několika dalšími zaměstnanci. Sám říká, že střídání fotbalu a podnikání mu vyhovuje, že si dokáže při práci na jednom odpočinout od druhého a naopak. V Ušáku číslo 163 se ale můžete dozvědět i o tom, jestli má z dcer fotbalistky, jaké to je, reprezentovat, a že Ivan Trojan je trenér pes…

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované