Hlavní obsah

Ušili na mě boudu, tvrdí Babiš. K dotacím nesmím už od 1. 1. 2017

 

Reklama

Hlavní pasáže z rozhovoru s Andrejem Babišem, který proběhl den po vítězných volbách ve studiu Seznamu.

Článek

Necelých čtyřiadvacet hodin po úspěšném volebním tažení se vicepremiér, majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš vrátil do živého studia Seznam Zprávy, aby s Jindřichem Šídlem probral další vývoj.

Z rozhovoru, jehož plnou verzi najdete ve videu, vybíráme do textu několik nových, aktuálních informací.

Překvapení z pozměňovacího návrhu

Babiš si během interview pro Seznam nečekaně postěžoval, že ostatní politické strany na něj vlastně „ušily boudu", když říkaly, že zákon o střetu zájmů se bude týkat až sestavování příští vlády

Ve skutečnosti jej údajně omezuje už od Nového roku 2017, tedy za pouhé dva a půl měsíce.

„Ti, co ten zákon předkládali, neříkali pravdu. Já nebudu moci pro Agrofert už od 1. ledna čerpat nárokové dotace. Říkají mi to naši právníci, protože se tam ve Sněmovně prý načetly nějaké pozměňovací návrhy. Byl jsem z toho překvapený. Kolegové z vlády a ze Sněmovny mi vlastně upírají základní právo vlastnit firmu,“ prohlásil Andrej Babiš.

Zákon totiž členům vlády zakazuje, aby se jejich firmy účastnily veřejných zakázek a čerpaly dotace. Babiš je tak nucený si vybrat: Buď z vlády odejít, nebo se zbavit firmy.

Na otázku, co během zbývajících necelých tří měsíců letošního roku podnikne, aby zákonu vyhověl, odpověděl: „Uvidím, v jakém stavu zákon vyjde ze Senátu. Až to bude venku, tak mi právníci něco doporučí.“

Kolik bude mít ANO hejtmanů

Většina interview se nicméně logicky točila kolem právě skončených voleb. A Andrej Babiš se mimo jiné vrátil k číslu, které vyřkl již během předvolební debaty Seznamu.

ANO vyhrálo v devíti krajích. Kolik ale chce reálně hejtmanů? „Čtyři až pět," opáčil na přímou otázku lídr hnutí.

Babiš zároveň tvrdí, že u některých jeho lídrů ani o hejtmanský post nešlo. „Pro paní Jermanovou není priorita být hejtmankou. Tam jde o vliv v radě," řekl s odkazem na vítězku středočeských voleb. A naznačil tak, že varianta krajské koalice, ve které by místní ČSSD podpořila do role středočeské hejtmanky Danu Drábovou od Starostů, je reálně ve hře.

Kde naopak hejtmanství pro ANO vypadá slibně? Třeba v Ústeckém kraji, kde se Babišova strana může domluvit s komunisty. „Uvidíme, jednání jsou náročná," reagoval Babiš a uvedl své další favority, kde by rád ve vedení kraje viděl svého člověka: „Možná Olomouc, možná Jižní Morava. Pan Hašek (poražený hejtman za ČSSD - pozn. red.) určitě ještě bojuje, aby to zvrátil."

Reklama

Doporučované