Hlavní obsah

Usínej bezpečně, varuje kampaň hasičů. Smrtících požárů v bezdomoveckých příbytcích přibývá

V Plzni přibylo požárů v bezdomoveckých příbytcích, reportéři Seznamu proto vyrazili do terénu s hasiči, aby lidi bez střechy nad hlavou varovali.

 

Reklama

V Plzni v posledních letech přibývá požárů v improvizovaných příbytcích lidí bez domova. Jen v roce 2016 při nich přišli o život tři lidé. Hasiči proto nyní spustili kampaň Usínej bezpečně.

Článek

„Kampaň vznikla jako reakce na zvyšující se počet požárů improvizovaných obydlí lidí bez domova,” vysvětluje Petr Poncar, mluvčí krajských hasičů. Podle něj má na nárůst počtu požárů vliv i zvyšující se počet lidí žijících na ulici.

Přímo na ulici přespává v Plzni podle odhadu strážníků zhruba stovka lidí, další přebývají například v Domově svatého Františka, který provozuje Městská charita Plzeň.

Už třináct let na ulici žije Helena Straková, 52letá žena původem ze Stodu. O střechu nad hlavou přišla poté, co ztratila práci. Ujišťuje, že je při rozdělávání ohně opatrná.

Hasiči ale mají i odlišné zkušenosti. „V těchto chladných dnech se tito lidé ohřívají improvizovanými prostředky a často jejich nedbalostí dochází k požárům, které ohrožují nejen jejich osobu, ale i blízké okolí,” říká k tomu Lenka Basáková z krajského hasičského sboru.

Dobrovolníci Městské charity Plzeň a plzeňští strážníci proto v rámci kampaně s lidmi bez domova o rizících promlouvají, předávají jim také informační leták zpracovaný hasiči. Ten varuje před následky požáru a upozorňuje na jeho nejčastější příčiny.

Reklama

Doporučované