Hlavní obsah

Úspěch českého start-upu. Velkým letištím radí, jak digitalizovat

Česká firma boduje s digitalizací letišť, míří na Blízký východ.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český start-up, který se věnuje digitalizaci leteckých dat, uspěl ve Spojených arabských emirátech. Velkým letištím a řízením letového provozu radí, jak digitalizovat letecká data. „Jednoduše řečeno jde o způsob, jak přenést informaci třeba o tom, která ranvej se opravuje nebo která část vzdušného prostoru je uzavřená, z papíru do digitálu,“ vysvětlila ředitelka NG Aviation Simona Franková.

Článek

Digitalizace v letectví začala už před více než deseti lety, postupovala ale velmi pomalu, říká Simona Franková. Svůj byznys proto start-up postavil na tom, jak dostat digitalizovaná data do letectví rychleji. Ať už jde o mimořádnosti v dopravě na konkrétním letišti, nebo ve vzdušném prostoru. Dosud piloti četli zprávy na papíře, teď je mají elektronicky. Kromě pilotů údaje využívají i správy letišť a řízení letového provozu.

NG Aviation spolupracuje také s Evropskou kosmickou agenturou ESA a agenturou Eurocontrol, která v Evropě dohlíží na bezpečnost civilního letectví. Zastoupení mají na čtyřech kontinentech. Hlavní cíl firmy ale momentálně představuje Blízký východ: působí ve Spojených arabských emirátech, konkrétně na mezinárodním letišti v Abú Zabí a v Dubaji.

NG Aviation

Český start-up, který se zaměřuje na digitalizaci leteckých dat.

Firmu založila Simona Franková společně se svým bratrem Markem Frankem v roce 2016.

Sídlí v Praze, nyní má 20 zaměstnanců.

Spolupracuje s mezinárodními letišti a řízeními letového provozu, vesmírnou ageturou ESA i evropskou agenturou pro bezpečnost civilního letectví Eurocontrol.

„Považujeme za velký úspěch, že malý podnik z Česka radí velkým letištím, jak digitalizovat,“ říká Simona Franková. „Teď máme 20 zaměstnanců a jsme ve fázi, kdy se ze start-upu stáváme malou firmou. Během tří až pěti let plánuji exit, což znamená firmu nebo její část prodat,“ dodala ředitelka NG Aviation.

Celý rozhovor najdete nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované