Hlavní obsah

Sousedé mohou do Česka po první dávce, obráceně to drhne

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Cestování s první dávkou vakcíny. Do Česka se smí, naopak pro Čechy je to obtížné (ilustrační snímek).

Reklama

Česko zmírnilo podmínky vstupu do země pro občany okolních zemí – bez karantény a testů mohou přicestovat už po první dávce vakcíny. Pokud jde ale o vycestování Čechů k sousedům, narážejí na problémy.

Článek

Vstřícné gesto, které zatím nebylo oplaceno. Češi přestali od soboty 15. května požadovat po občanech šesti nejbližších zemí negativní test na covid-19, pokud mají alespoň po první dávce očkování.

Avšak cestovatelé z Česka v sousedních státech s jednou dávkou vakcíny většinou nepochodí.

„Za podobných podmínek by nyní měly umožnit tyto státy vstup osob očkovaných v Česku, zatím s výjimkou Slovenska, které o podmínkách vstupu stále jedná,“ oznamoval otevření hranic pro cestování ve středoevropském prostoru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády.

„Strávil jsem hodně času s kolegy ministry zahraničí Polska, Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakouska a jedním tématem, které dominovalo všem jednáním, bylo obnovení cestování do zahraničí,“ otevřel téma cestování v rámci sousedních zemí ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) na samostatné páteční konferenci. Opět uvedl, že problém je se Slovenskem, které by mělo o podmínkách rozhodnout v průběhu tohoto týdne.

Ministerstvo zahraničních věcí se navíc za vyjednané podmínky pochválilo: v tiskové zprávě cituje ministra Kulhánka, že jde o úspěch české diplomacie.

Když však Seznam Zprávy zjišťovaly aktuální stav těchto podmínek, ukázalo se, že reálně Češi s první dávkou vakcíny nemají stejné podmínky, jaké jsme nastavili pro naše sousedy. Aktuálně totiž naráží na tři typy problémů:

Německo a Polsko: Nedokončené očkování neakceptujeme

Do Německa mohou bez nutnosti předložit maximálně 48 hodin starý negativní test (případně bez potvrzení o prodělání nemoci) cestovat pouze ti občané České republiky, kteří mají plně ukončené očkování.

„Očkování musí být uzavřené a od podání poslední očkovací dávky musí uběhnout minimálně 14 dní,“ informuje portál ministerstva zahraničních věcí.

Německé velvyslanectví na dotaz Seznam Zpráv uvedlo, že nepředpokládají, že by se tato podmínka v horizontu dnů změnila.

Například ale na krátkodobou cestu do Drážďan se vztahují pravidla regulovaná saským nařízením pro vstup do Německa. Mimo jiné povoluje přeshraniční cesty z Česka do Saska do 24 hodin z jakéhokoliv důvodu bez nutnosti testu, karantény či registrace.

A stejně jako Německo tak i Polsko akceptuje pouze plné očkování.

Slovinsko a Slovensko: Jedna dávka jen od určité společnosti

Sousední Slovensko, u kterého jako u jediné země připouštěli ministři problémy v následujících dnech, akceptuje jako vstupenku přes hranice jednu dávku očkování už od konce dubna.

Ovšem mají podmínku: buď musí mít cestovatel kombinaci jedné dávky vakcíny a prodělání covidu-19, nebo mu jako důkaz o neinfekčnosti přijmou očkování první dávkou takzvané vektorové vakcíny. V Česku jde o přípravek od společnosti Johnson & Johnson, který je stejně jen jednodávkový, nebo přípravek od společnosti AstraZeneca, jenž tvoří ale jen 10 procent podaných dávek v Česku.

Podobné podmínky má přitom i Slovinsko – to do země bez dalších podmínek pouští lidi, kteří mají nejméně tři týdny po první dávce očkování od společnosti AstraZeneca, případně dva týdny po první dávce jednodávkové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson.

Rakousko a Maďarsko: Problém, jak se prokázat

Češi zatím teoreticky mohou po jedné dávce podle portálu ministerstva zahraničních věcí vycestovat do Maďarska a Rakouska. V obou případech to je ale reálně složitější, než se na první pohled zdá.

„Důkaz může být certifikát od lékaře, výsledek testu, vakcinační certifikát nebo očkovací průkaz buď v němčině, nebo v angličtině,“ popisuje nutnou podmínku oficiální cestovatelský portál Austria.info.

Takovýto certifikát po první dávce v Česku přitom není jednoduché získat. Oficiální potvrzení mohou Češi získat na portálu ocko.uzis.cz, spadající pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a jmenuje se Certifikát o provedené vakcinaci. Ovšem portál zatím generuje certifikát až po ukončeném očkování, tedy po druhé dávce.

„ÚZIS řeší pouze technickou stránku vydávání certifikátu, rozhodnutí o úpravách jsou plně v gesci ministerstva zdravotnictví,“ reaguje na dotaz ohledně vydávání certifikátu po první dávce Petr Kučera z tiskového oddělení ÚZIS.

Na dotaz, jakým dokumentem se mají cestovatelé z Česka prokázat, že absolvovali první dávku očkování, přitom ministerstvo zdravotnictví, ale ani ministerstvo zahraničních věcí nereagovaly.

„Děkujeme za Váš dotaz. Aktualizované a podrobné informace o podmínkách vstupu do jednotlivých zemí naleznete na stránkách našich zastupitelských úřadů, popřípadě v naší přehledné cestovatelské mapě,“ reagoval Jakub Kopecký z odboru komunikace ministerstva zahraničních věcí na otázky, jakým dokumentem mají Češi prokazovat první dávku očkování a kdy by měl být skutečně umožněn v dalších okolních zemích vstup po první dávce.

„Prokazujte se tou malou kartičkou, kterou dostanete, že čekáte na druhou dávku,“ radí pak operátorka na infolince 1221 a dodává, že „kartička“ zatím platí jen pro sousední země. V Rakousku ovšem kartička nesplňuje podmínku, že dokument musí být v angličtině nebo v němčině.

Rakousko nabízí variantu vyplnit přímo jimi vystavený formulář v angličtině či němčině, který ale musí mít razítko lékaře. Nabízí se tak nechat si ho orazítkovat přímo v místě očkování, nebo požádat o potvrzení svého praktického lékaře.

Maďarsko zmíněnou „českou“ kartičku zatím neuznává vůbec, jak upozorňuje samotný portál ministerstva zahraničních věcí. „Maďarsko prozatím uznává pouze Certifikát o provedené vakcinaci,“ připouští MZV. Jde přitom právě o certifikát, který se generuje až po ukončení vakcín.

Hlavní úlevou pro Čechy, kteří mají aplikovanou první dávku očkování, tak zůstává, že se vyhnou nutnosti prokázat se negativním testem při návratu do vlasti ze zemí středního a vysokého rizika nákazy.

Reklama

Doporučované