Hlavní obsah

Dál už nerozvolňovat. Co experti radí novému ministrovi zdravotnictví

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Nepodřizovat se přání premiéra. Tak zní jedno z doporučení, která odborníci dali novému ministrovi.

Reklama

aktualizováno •

Redakce Seznam Zpráv oslovila výrazné osobnosti boje proti pandemii s dotazem, co by doporučili novému ministrovi. Z jejich reakcí vyplývá, že Petr Arenberger bude čelit řadě složitých úkolů jako „nepodřizovat se přání premiéra“.

Článek

Přesvědčit veřejnost, aby nadále dodržovala protiepidemická opatření. I přes naštvání lidí rozvolňovat co nejpozvolněji. Odolávat tlaku ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho tendencím řídit se podle toho, „co mu zrovna někdo napíše na facebookovou zeď“.

To je jen prostý výčet některých doporučení, která redakcí oslovení odborníci vzkazují novému ministrovi zdravotnictví. Rady odborníků ilustrují, jak zapeklitý je ve skutečnosti nový post Petra Arenbergera, který do vedení Ministerstva zdravotnictví přichází z postu ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většina oslovených odborníků se shoduje na tom, že by měl čerstvý ministr souhlasit s rozvolňováním jen velmi obezřetně. Stejně tak ale každý expert upozornil na problém ze svého pole působnosti.

Umět naslouchat a nepodřizovat se přání premiéra

Ústavní právník Jan Kysela je členem poradní skupiny MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace), kterou nový ministr zmínil hned ve svém nástupním projevu. Jako právník stál Kysela podle svých slov spíše stranou diskuzí s ministrem Blatným, pokud se tedy týkaly odborných zdravotnických záležitostí.

Pochvaluje si ale formu, jak diskuze probíhala. „Přál bych si, aby nový ministr pokračoval ve stopách starého ministra ve smyslu naslouchání. Mám pocit, že spolupráce probíhala dobře, účastníci se přeli o věcných problémech a snažili se dobrat kompromisu,“ popisuje Kysela.

Nastupujícího ministra naopak opatrně varuje před tím, aby se nepodřizoval přání premiéra Andreje Babiše. „Doufám, že rozhodování zůstane na bázi věcné argumentace a faktů a nebude se řídit tím, co kdo zrovna napíše na facebookovou zeď pana premiéra,“ říká právník.

Nerozvolňovat a propustit jednu osobu

Molekulární imunolog Václav Hořejší zastává názor, že by se nemělo v současnosti rozvolňovat nad rámec změn, které vláda představila v úterý. „To, co bylo oznámeno, že bude od příštího týdne, je takové maximum do té doby, než budou čísla ještě výrazně nižší,“ říká Václav Hořejší.

A další doporučení shrnuje do intenzivnějšího testování, trasování a sekvenování.

„Měl bych ještě jedno doporučení. Aby vyhodil pana náměstka Černého. Myslím si, že je tam na ministerstvu taková žába na prameni a některá jeho vyjádření ukazovala, že byl zastáncem té promořovací teorie,“ dodává uznávaný virolog.

O Vladimíru Černém patrně hovořil ve středu i premiér, když prohlásil: „Měl jsem problém s jedním spolupracovníkem bývalého ministra.“ Tento člověk byl podle něj zastáncem promořování populace a nesouhlasil s nákupem léků s monoklonálními protilátkami. Blatný jmenoval Černého svým politickým náměstkem loni v listopadu. Černý ve středu nekomentoval, zda z ministerstva odejde.

Monitorovat mutace a využívat PCR testy

Bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch má pro nového ministra dvě jednoduché rady. „Z hlediska testování bych asi panu ministrovi mohl doporučit, aby se maximálně zaměřil na monitorování virových variant. Aby se co nejdříve implementovala metodika připravená pro jejich sledování a začala se reálně používat v praxi, abychom věděli, co se děje na území České republiky.“

Ministr Jan Blatný ostatně při svém odchodu z funkce připustil, že ministerstvo v prosinci nemělo správnou představu o rozšíření britské mutace v České republice. Podle Hajdúcha je kvůli mutacím potřeba klást důraz na PCR testování. „A v návaznosti na to, aby posílil testování PCR metodami, protože z antigenového testování se ty varianty nedají analyzovat. To jsou ty dvě věci, které jsou z mého pohledu důležité. Stačí se držet toho, co je ve strategii testování nemoci covid-19, tedy dokumentu, který si Ministerstvo zdravotnictví samo vydalo,“ shrnuje Hajdúch.

Přesvědčit lidi, aby nadále dodržovali opatření

Za hlavní úkol, který v nejbližších dnech nového ministra zdravotnictví čeká, považuje lékař Milan Kubek, který už řadu let stojí v čele České lékařské komory, přesvědčit veřejnost, aby dobrovolně dodržovala protiepidemická opatření. A to i v situaci, kdy se od příštího týdne počítá s koncem nouzového stavu.

„Ale epidemie stále trvá a stále ji nemáme pod kontrolou,“ říká prezident České lékařské komory, podle kterého se málo zdůrazňuje, že se chystáme rozvolňovat v situaci, co do počtu nových nákaz, kdy jiné státy naopak vyhlašují tvrdé lockdowny.

„Právě to, že se epidemie zlepšuje velmi pomalu, je extrémně náročné, protože to vyžaduje velkou dávku trpělivosti ze strany veřejnosti, samozřejmě lidem trpělivost dochází, jsou naštvaní a jsou nervózní. To určitě nebude jednoduché,“ uznává Milan Kubek.

Aktivněji řídit očkovací strategii

Petr Šonka, který předsedá Sdružení praktických lékařů, upozorňuje na to, že Ministerstvo zdravotnictví raději spoléhá na očkovací centra než na ordinace praktických lékařů v rámci očkovací strategie.

Předchozímu ministrovi Janu Blatnému praktici vyčítali, že se spíše zaměřil na očkovací centra v jednotlivých krajích. „Národní koordinátorka přiznává, že na kraje nemá vliv, že je může požádat a oni se rozhodnou, jestli to udělají nebo ne,“ popisuje Petr Šonka a dodává, že podle něj je to špatně, a bude se o tom snažit nového ministra přesvědčit.

„Kdyby to ministerstvo myslelo vážně s naočkováním těch nejrizikovějších skupin a pacientů, tak dají každému praktikovi 100 vakcín a řeknou mu, ať naočkuje své nejrizikovější pacienty,“ dodává předseda Sdružení praktických lékařů.

Monitorujme ohniska agresivních variant viru

Spoluzakladatel Iniciativy Sníh, která se snaží sdružovat odborníky na dopady pandemie, a imunolog působící na univerzitě v americkém městě Birmingham Zdeněk Hel také klade největší důraz na to, aby ministr neustupoval od ochranných opatření příliš rychle.

„V první fázi musíme sedmidenní přírůstky snížit pod 100 na 100 tisíc obyvatel,“ vysvětluje Zdeněk Hel a dodává, že je nutné rozvolňovat ve čtrnácti denních intervalech, aby bylo možno vyhodnotit jejich efekt. Jeho doporučení jsou pak promítnuta do nové verze protiepidemického systému PES, který je ovšem stále jen v rozpracované verzi.

„Zcela kritické je monitorování ohnisek šíření nových agresivních variant koronaviru a jejich přednostní vymýcení metodami PCR testování a efektivním trasováním kontaktů,“ dává Zdeněk Hel své druhé doporučení s tím, že by PCR testy měly být volně dostupné pro každého občana.

Aktualizace: do článku jsme přidali doporučení od imunologa Zdeňka Hela.

Reklama

Doporučované