Hlavní obsah

Ústavní činitelé nepodpořili zrušení uznání Kosova, celistvost Číny ano, řekl Petříček

Brífink ústavních činitelů po schůzce na Pražském hradě.Video: Seznam.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Proti Zemanovu návrhu se už dříve postavili Babiš, Kubera nebo Petříček.

Článek

Ústavní činitelé na dnešní schůzce nepodpořili návrh prezidenta Miloše Zemana, aby Česko zrušilo mezinárodní uznání Kosova.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po schůzce řekl, že se ústavní činitelé shodli, že tato otázka nyní není na stole. Okolnosti uznání Kosova v roce 2008, kdy se vláda k tomuto kroku rozhodla přes nesouhlas Sněmovny, nicméně ústavní činitelé označili za problematické.

Zeman mluvil o tom, že se pokusí prosadit zrušení uznání nezávislosti Kosova, při své zářijové návštěvě Srbska. Petříček dnes novinářům řekl, že se za posledních deset let v otázce Kosova situace nijak nezměnila, proto podle něj není důvod na českém postoji k této balkánské zemi něco měnit.

Kosovo, které po rozpadu Jugoslávie vyhlásilo v únoru 2008 nezávislost na Srbsku, postupně uznalo 116 zemí. Srbsko přesvědčuje země uznávající kosovskou nezávislost, aby od svého postoje ustoupily. Dosud se mu to podle některých zdrojů podařilo u 15 zemí, hlavně z Afriky a Latinské Ameriky.

Čínskou suverenitu uznáváme po vzoru EU

Čínskou suverenitu a politiku jedné Číny Česko podle Petříčka uznává stejně jako jí uznává i Evropská unie a od Pekingu očekává, že jeho přístup k České republice bude založen na respektu.

Česko-čínské vztahy se v současnosti zhoršily, hlavní města obou zemí si vzájemně vypověděla partnerskou smlouvu kvůli sporu o její článek, na jehož základě měla česká metropole uznávat politiku jedné Číny.

Tento týden pražská rada rozhodla o vypovězení partnerské smlouvy mezi hlavními městy obou zemí, Peking reagoval oznámením o vypovězení smlouvy ze své strany. Prahu kvůli kroku ostře kritizoval čínský velvyslanec.

Petříček novinářům po schůzce řekl, že věří, že spor mezi hlavními městy zásadně neovlivní česko-čínské vztahy. „My jsme čínskou stranu opakovaně ujistili o tom, že česká zahraniční politika vůči Číně se nemění. Stejně jako všechny státy Evropské unie i my chceme vést dialog s Čínou, který bude odrážet naše ekonomické zájmy a také naše hodnoty," řekl. Česko podle něj chce pokračovat ve strategickém dialogu s Čínou a posunout ho na úroveň mezivládních konzultací.

Reklama

Související témata:

Doporučované