Hlavní obsah
Online

Johnson vyvolal neklid v celé Británii. Opozice chystá poslední pokus zabránit tvrdému brexitu

Foto: Wikimedia Commons/EU2017EE Estonian Presidency Follow

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

aktualizováno •

Šance na zastavení divokého brexitu se zmenšila. Britská královna vyslyšela návrh premiéra Borise Johnsona na prodloužení prázdninové přestávky britského parlamentu. Johnson svým krokem rozzlobil odpůrce tvrdého brexitu z řad politiků i veřejnosti.

Článek

Situace vzbudila protesty po celé zemi a petici s více než milionem podpisů, napsala BBC.

Odpůrci tvrdého brexitu napříč celým politickým spektrem se podle Guardianu připravují na „historický parlamentní střet”.

Konzervativní i opoziční poslanci se od včera v rámci spěšně svolaných konferenčních hovorů radí o posledním podle Guaridanu „zoufalém" pokusu zabránit tvrdému brexitu.

Opoziční strany se dohodly na společném postupu s cílem zabránit brexitu bez dohody k 31. 10. 2019 přijetím nového zákona v úterý. Tento plán se ale kvůli pozastavení zasedání parlamentu nemusí stihnout realizovat, i kdyby se táboru kolem Jeremyho Corbyna podařilo najít v Dolní sněmovně dostatek hlasů.

Tyto hlasy by se ale teď daly použít i k odhlasování iniciativy, že sněmovna bude nepřetržitě zasedat i v druhé polovině září nehledě na konání stranických sjezdů.

  • Konzervativce kvůli Johnsonovi opouští veterán Lord Young

    Veterán Konzervativní strany George Young, známý také jako Lord Young, který ve Sněmovně lordů dohlížel na stranickou disciplínu, rezignoval. Ve svém rezignačním dopisu napsal, že se mu nelíbí Johnsonův postup.

  • Šéfka skotských konzervativců potvrdila rezignaci

    Lídryně skotských konzervativců Ruth Davidsonová oficiálně oznámila svou rezignaci. O tom, že odstoupí, média spekulovala už od včera s tím, že důvodem je její rozkol s Borisem Johnsonem ohledně brexitu.

  • V minulosti Johnson sliboval, že zasedání parlamentu rozhodně nepřeruší

    „Chtěl bych, aby bylo naprosto jasné, že nemám v úmyslu využít tajemných procedur jako je přerušení zasedání parlamentu. Jako někdo, kdo aspiruje býti premiérem demokratického národa, doufám, že v Dolní sněmovně najdu shodu,” napsal Johnson v dopise spolustraníkům.

  • Zamezit brexitu bez dohody bude „extrémně těžké”, přiznala opozice

    Stínový ministr mezinárodního obchodu Barry Gardiner dnes ráno ve vysílání rádia BBC Radio 4's Today řekl, že odvrácení tvrdého brexitu bude „extrémně těžké”. Dodal, že vláda lže, když říká, že pozastavení zasedání parlamentu není ničím neobvyklým a poslancům v ničem nebrání.

  • Britský tisk: Johnson vyvolal rozhořčení, rozruch a šok

    Silný odpor a neklid vyvolalo podle dnešních vydání britských novin včerejší rozhodnutí premiéra Borise Johnsona. List Financial Times napsal, že Johnson parlamentu odepřel vyjádřit se k nejzávažnějšímu rozhodnutí za posledních 40 let. Za historický Johnsonův krok považuje i bulvární list Daily Mail. Guardian za historický označil zase parlamentní střet, na který se připravují poslanci.

    Boris Johnson byl dnes na titulní straně naprosté většiny britských deníků.

  • Ministr obrany Wallace: „Tohle se děje každý rok”

    Ben Wallace přijel do Helsinek na setkání ministrů obrany Evropské unie. Při příjezdu ve čtvrtek ráno okomentoval novinářům aktuální politické dění ve Velké Británii. „Vždyť se to děje každý rok,” odpověděl ministr obrany na otázku, co si myslí o kroku Borise Johnsona přerušit jednání parlamentu.

  • Petice ve středu večer překonala hranici milionu podpisů a stále roste

    Přes milion britských občanů podepsalo petici proti středečnímu rozhodnutí o přerušení zasedání parlamentu. To znamená, že již 5 % britských voličů projevilo nesouhlas s premiérem Borisem Johnsonem a jeho politickým krokem. Jak se barví mapa Velké Británie podle počtu podpisů v jednotlivých regionech, je možné sledovat zde.

  • Před parlamentem došlo ke střetu zastánců brexitu s jeho odpůrci

    Situace před budovou britského parlamentu se vyostřuje – policie musela zasáhnout při střetu zastánců brexitu s demonstranty, kteří protestují proti dnešnímu rozhodnutí prodloužit prázdninovou přestávku parlamentu.

  • Ulice Londýna plní protestující

    V Londýně právě probíhají protesty proti dnešnímu návrhu premiéra Borise Johnsona přerušit zasedání parlamentu a proti následnému přijetí tohoto požadavku britskou královnou. Protesty vůči aktuálnímu politickému dění chystají i další britská města.

  • Počet podpisů petice se blíží půl milionu

    Podpisy petice proti přerušení zasedání parlamentu navzdory rozhodnutí britské královny nadále narůstají. Jejich počet se již blíží půl milionu. Aktuální stav v jednotlivých britských volebních okresech můžete sledovat zde.

  • Labouristické opozici se bude nedůvěra Johnsonovi vyslovovat těžko, míní Trump

    Boris Johnson dokáže, že bude skvělým ministerským předsedou, napsal dnes na Twitteru americký prezident Donald Trump. „Jeremy Corbyn, vůdce britské Labouristické strany, to bude mít velmi těžké, když bude chtít hlasovat o nedůvěře novému premiérovi Borisi Johnsonovi, obzvláště pak vzhledem k faktu, že Boris je přesně tím, koho Spojené království hledalo,” uvedl Trump.

  • Královna vyslyšela Johnsona – poslance čeká delší pauza

    Britská královna právě schválila požadavek premiéra Borise Johnsona o prodloužení parlamentní přestávky, která každoročně probíhá kvůli výročním konferencím politických stran. Pauza bude oproti tradičním dvěma týdnům trvat až do 14. října.

  • Osudy Britů jsou pro vás jen žetony v kasinu, odpovídá Johnsonovi v dopisu labouristická poslankyně

    „Možná jste svým zlomyslným vtípkem potěšil oportunisty a zastánce tvrdé linie. Nikoho tím ale neoklamete,” vzkázala poslankyně v odpovědi.

    Phillipsová v dopise zároveň uvádí, že strana nehodlá zklamat voliče a že bude s Johnsonem i nadále bojovat. „Nevstoupila jsem do politiky, abych hrála nějakou hru, ale abych lidem pomohla vyvíjet se a posouvat se dál,” píše v dopise premiérovi.

  • Petici již podepsalo přes čtvrt milionu Britů

    Petice proti přerušení zasedání parlamentu má již přes 260 tisíc podpisů. Na této mapě se můžete podívat, kolik Britů ji podepsalo v konkrétních volebních obvodech.

    Peticí se bude zabývat parlament, jelikož překročila hranici sto tisíc signatářů.

  • Před parlamentem se chystá poklidný protest

    Politický komentátor Paul Mason na sociálních sítích vyzval občany Británie, aby přišli vyjádřit nesouhlas s Johnsonovým návrhem před Westminsterský palác, kde sídlí britský parlament. „Dnes budu před parlamentem stát s tímto vzkazem: Demokracie je krásná, ale je snadné ji porušit. Abychom ubránili parlament před pučem Borise Johnsona, potřebujeme poklidný, ale rázný protest. Socha krále Jiřího V., dnes večer v 17:30,” stojí v příspěvku novináře.

    Šéf dopravního odboru ASLEF Mick Whelan vyjádřil obavy, že by rozhodnutí premiéra „pokusit se postavit parlament na vedlejší kolej na cestě k brexitu” mohlo vyvolat nepokoje.

  • Corbyn požádal královnu o schůzku, píše novinářka z Guardianu

    Šéf britské labouristické opozice Jeremy Corbyn údajně písemně seznámil královnu se svými obavami spojenými s plánem Borise Johnsona zastavit jednání parlamentu a požádal ji o osobní setkání. Informovala o tom na Twitteru novinářka Heather Stewart z britského Guardianu.

  • Co se dnes v Británii stalo a jaké to může mít následky podle Jiřího Hoška

    Aktuální situaci v Británii ve studiu Televize Seznam rozebral šéfkomentátor Jiří Hošek.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

  • Petice už má téměř 130 000 podpisů, bude se jí zabývat parlament

    Po poledni měla petice proti přerušení zasedání parlamentu něco přes 20 tisíc podpisů, nyní už se blíží ke 130 tisícům. Překročení hranice 100 tisíc podpisů znamená, že se jí bude zabývat i britský parlament.

  • „Lidé by měli vyjít do ulic,” zní z Green Party

    Vůdce Zelené strany Anglie a Walesu Jonathan Bartley podle BBC řekl, že jde o ohrožení ústavy. „Myslím, že lidé by měli vyjít do ulic,” dodal Bartley.

  • Královna žádosti vyhoví, píše se v analýze BBC

    Královna Alžběta II. podle korespondenta BBC u královského dvora Jonnyho Dymonda Johnsonově návrhu pravděpodobně vyhoví.

    „Královna Alžběta je konzervativní žena, která věří v tradici,” píše Dymond ve svém příspěvku a dodává, že mluvit o tom, jak se monarchové chovali ve stoletích před Alžbětou II., není namístě, protože moc už se přesunula od monarchie k exekutivě.

    Instituce Jejího Veličenstva v současnosti podle Dymonda funguje tak, že jen přijímá návrhy ministrů a premiéra. Proto je Dymond přesvědčen, že královna Johnsonovi vyhoví.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy