Hlavní obsah

Chovancova scénka s myslivcem a samopalem zabrala. Ústavní právo držet zbraň je o krok blíž

Ministr vnitra Milan Chovanec připravil před schvalováním změny zákona přednášku i s názornou ukázkou.

 

Reklama

Tisková konference ministra vnitra ve Sněmovně připomínala spíš přednášku pro pokročilé střelce.

Článek

Na středeční sněmovní jednání o zbraních se ministr vnitra Milan Chovanec důkladně připravil. Před novináře předstoupil s vážným výrazem, myslivcem po boku a s výstavkou maket zbraní, o které by Češi - nebýt jeho - mohli přijít.

A vyplatilo se. Po dvouhodinové debatě poslanci nechali do druhého čtení jeho návrh, aby občané měli ústavou dané právo držet zbraně. A to „za účelem ochrany životů a podílení se na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti".

Ministr se nijak netají tím, že se změnou ústavního zákona o bezpečnosti republiky přišel kvůli evropské směrnici omezující poloautomatické zbraně. Spoléhá na to, že na ústavou zaručená práva Brusel tak snadno nedosáhne.

Evropský parlament normu schválil v polovině března a Chovanec už oznámil, že má proti ní sepsanou žalobu.

Předávání petice ministru Milanu Chovancovi před Úřadem vlády.

Zbraně nedáme

Ministr zvažuje i možnost, že by mohl vzniknout jakýsi registr, kam se zapíšou střelci, kteří si chtějí tyto zbraně nechat. „Může to znamenat vytvoření aktivních záloh Ministerstva vnitra. Ale to je až krok dva," dodal Chovanec.

Podle ministra má jeho návrh lidem umožnit zasáhnout v případě teroristických útoků. „Chci posílit postavení držitelů legálních zbraní. Stanou se součástí bezpečnosti země stejně tak jako třeba aktivní zálohy,“ vysvětluje svůj záměr Chovanec.

Boj za zbraně pro Čechy je v poslední době pro Chovance téma číslo jedna. Jedná s myslivci, podporuje petice držitelů zbraní a natočil také speciální video Bezpečná země, nebo Divoký západ? V něm se zbraní v ruce národu emotivně sděluje, že Češi jsou „srdcaři“ a mají své zbraně rádi.

Šťastné pondělí Jindřicha Šídla: Milan Chovanec, plzeňský ranger a obyčejný chlap.Video: Jindřich Šídlo

Reklama

Související témata:

Doporučované