Hlavní obsah

Ústavní soud proškrtal Babišovi zákon o EET

Duel Seznam Zpráv aktuálně k rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení části zákona EET.

 

Reklama

Elektronická evidence tržeb by měla podle Ústavního soudu doznat významných změn. Rozhodl tak ráno na základě stížnosti některých pravicových poslanců. Od března příštího roku už například zákon nebude platit pro platby kartou při nákupu na internetu. Soud také zrušil náběh třetí a čtvrté etapy. Ta měla do evidence zapojit řemeslníky a další služby. Jako celek ale zákon před ústavními soudci obstál a dál platí. Co verdikt pro EET tedy znamená?

Článek

Ve Duelu diskutují ekonomický expert ČSSD Michal Pícl a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Řemeslníci, účetní nebo lékaři se zatím do evidence nezapojí 

Ústavní soud zrušil plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb. Třetí a čtvrtá vlna není podle nálezu sama o sobě protiústavní, ale může začít až po důkladnějším zvážení dopadů a vymezení výjimek přímo v zákoně, nikoliv jen ve vládním nařízení.

Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje, občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci. U třetí a čtvrté vlny je podle ÚS nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. „Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo,“ řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

Jako celek zákon před soudci obstál

Podle soudců sleduje elektronická evidence tržeb (EET) legitimní cíl - účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí. Důvodem k úplnému zrušení normy se nestalo ani předčasné ukončení rozpravy při jejím schvalování. Bylo to sice v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, nicméně opozice měla předtím dost prostoru uplatnit své názory, plyne z nálezu ÚS.

Reklama

Doporučované