Hlavní obsah

Zákaz kouření v hostincích platí dál, Ústavní soud ale změnil pravidlo u dětských akcí

Ústavní soud posoudil návrh na zrušení takzvaného protikuřáckého zákona. Ten podala skupina 20 senátorů v čele s Ivo Valentou a Jaroslavem Kuberou.

Reklama

Článek

Takzvaný protikuřácký zákon zůstane - alespoň prozatím - v podstatě beze změny. Nález vyhlásil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Senátoři soudu předložili návrh, v němž jim šlo zejména o zrušení zákazu kouření v pohostinství nebo zrušení zákazu prodeje alkoholu v automatech.

Ústavní soud (ÚS) ale provedl v zákoně jiné dílčí škrty. Zrušil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama. Ustanovení dopadalo na kohokoliv i při rutinních činnostech.

ÚS také zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akce určené výhradně pro děti. Dosud se zákaz týkal také akcí určených převážně pro děti. Slovo převážně soud ze zákona vypustil.

Co říkají na změny v protikuřáckém zákoně hostinští:

Anketa mezi hostinskými o zákazu kouření v restauracích.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na rozhodnutí Ústavního soudu čekají i poslanci. Ti budou v návaznosti na to v pátek v prvním čtení hlasovat o zmírnění antikuřáckého zákona navrženém Markem Bendou. Zmírnění podle jeho slov podpořilo 86 poslanců.

Navrhuje se v něm například, že by si hostinští do určité plochy provozovny mohli vybrat, jestli budou vařit, nebo povolí kouření. Další možností je investování do speciálně odvětrané a oddělené kuřárny.

Takzvaný protikuřácký zákon začal platit loni koncem května a zcela a bez výjimek zakázal kouření v restauracích.

Reklama

Doporučované