Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil restituční tečku. Stát musí nadále vydávat náhradní pozemky, a ne jen peníze

Foto: Profimedia

Ústavní soud.

Reklama

Podle novely platné od července měli restituenti dostávat místo půdy jenom finanční odškodnění.

Článek

Ústavní soud zrušil takzvanou druhou restituční tečku, podle níž měl stát od 1. července tohoto roku vydávat restituentům místo náhradní půdy jen finanční odškodnění.

Zrušení novely schválené v roce 2016 úspěšně navrhla skupina 18 senátorů. Díky tomu bude stát i po 1. červenci náhradní pozemky vydávat. Soud sporná ustanovení novely několika zákonů zrušil s platností ke konci letošního června.

Senátoři zastoupení Tomášem Grulichem z ODS ve svém podání upozorňovali na to, že novela způsobí nerovnost mezi lidmi, kteří už získali pozemkovou náhradu, a restituenty, jejichž nárok by se takto uspokojit nepodařilo. Druhá skupina restituentů už by totiž dostala jen peněžní náhradu, podle senátorů vyplácenou ve zcela nedostatečné výši.

Soud pak v jednomyslně přijatém nálezu uvedl, že není správné vytvářet nerovnost mezi více skupinami restituentů. A to ani v případě, kdyby bývalo třeba už jen jediné neskončené restituční řízení.

Podle soudců Ústavního soudu by podobná právní úprava připadala v úvahu v situaci, kdy státu zcela „dojdou“ vhodné náhradní pozemky. „Ústavní soud nemá k dispozici přesvědčivé indicie, jež by jej mohly vést k úsudku, že stát skutečně již není schopen poskytnout oprávněným osobám náhradní pozemky,“ konstatoval soud.

S druhou restituční tečkou nesouhlasil ani Spolek pro ochranu zájmů restituentů. Podle ÚS není smyslem dnešního nálezu „jednou provždy“ možnost restituční tečky vyloučit. Musela by však více brát v úvahu legitimní očekávání restituentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované