Hlavní obsah

Soudce: Kritika změny volebního zákona je úplně mimo, času mají politici dost

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl ústavní soudce Vojtěch Šimíček.

Reklama

Článek

Ústavní soud včera zrušil část volebního zákona a rozpoutal bouři na politické scéně. Politici se zlobí, že osm měsíců před volbami není takový verdikt zodpovědný. Premiér Andrej Babiš soud obvinil z politikaření a snahy volby ovlivnit. A co na to samotní ústavní soudci?

Hostem Ptám se já byl soudce Ústavního soudu a specialista na volební právo Vojtěch Šimíček.

Šimíček se ohradil proti včerejší kritice premiéra Andreje Babiše, podle kterého se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci. Podle něj je třeba brát v potaz, že Ústavní soud jistým politickým hráčem je, a to díky své kompetenci rušit zákony.

Na kritiku prý musí být ústavní soudci zvyklí. A právě ta z úst premiéra je podle Šimíčka pouhou emotivní reakcí. „Soudci mají natolik široká ramena, že to vydrží,“ dodal k Babišovým slovům.

S čím ale ústavní soudce kategoricky nesouhlasí, jsou slova ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která se vůči nálezu Ústavního soudu ostře ohradila: „Uráží mě slova ministryně spravedlnosti, že jako jeden z jedenácti soudců, kteří pro nález hlasovali, jsem ve skupině, která čeká nějakou protislužbu,“ řekl Šimíček a dodal, že chápe výhrady k načasování nálezu. Odmítl ale, že by přijaté rozhodnutí osm měsíců před volbami mohlo vést k ústavní krizi.

„Tato kritika je úplně mimo. U toho, co Ústavní soud zrušil, není žádný zásah do zákona nezbytný. Bavíme se o přepočtu hlasů a to není přípravná fáze volebního procesu, nýbrž fáze vyhodnocování hlasovacích lístků, sčítání hlasů a přidělování mandátů,“ vysvětlil s tím, že pokud volby do Sněmovny proběhnou 8. a 9. října, tak ustanovení, která musí být přijata, mohou být účinná klidně až od 10. října, což znamená, že je časový prostor výrazně delší, než někteří kritici tvrdí.

Pusťte si celý rozhovor v úvodním podcastu. Naleznete ho i ve všech podcastových aplikacích.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované