Hlavní obsah

Ústecké ANO kritizuje Babiše kvůli Benešové. Panuje tady ponurá atmosféra, zní z kraje

Kdo je Marie Benešová?Video: Barbora Navrátilová

 

Reklama

Ústecké buňce hnutí ANO se nelíbí její minulost v časech „Palerma“. Benešová pracovala jako právnička pro exhejtmanku Vaňhovou, která čelí obvinění v kauze dotačního podvodu v ROP Severozápad.

Článek

Když před třemi lety policie obvinila celkem 24 lidí včetně čelných politiků Ústeckého kraje z rozkrádání evropských peněz v operačním programu Severozápad, nešetřil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš kritikou. „ČSSD si spolu s ODS udělaly z ROP dojnou krávu,” volal k zodpovědnosti tehdejšího předsedu vlády a šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku.

Právě případ ROP Severozápad byl podle hnutí ANO jedním z modelových případů „selhání tradičních politických stran“. Nyní, už v roli premiéra, hodlá Andrej Babiš jmenovat Marii Benešovou, blízkou spolupracovnici a přítelkyni jedné z obviněných v kauze, exhejtmanky Jany Vaňhové, do čela Ministerstva spravedlnosti.

„Ponurá nálada“

Právě blízké vazby Benešové na Vaňhovou a tehdejší vedení Ústeckého kraje je důvodem, proč v ústecké buňce ANO nyní nevládne dobrá atmosféra. „Napište, že v Ústeckém kraji není jmenování paní Benešové vnímáno pozitivně,“ odpověděl stručně na dotaz Seznamu krajský předseda a poslanec Jan Richter. Další otázky už nechal bez komentáře s tím, že „to ještě vstřebává“.

O nominaci Benešové se přitom zákonodárci ANO dozvěděli až z médií. „Dopředu to s nimi nikdo z vedení strany nekonzultoval, neptal se na jejich názor,“ potvrzuje zdroj blízký ústecké organizaci ANO. „V klubu je kvůli tomu ponurá nálada,“ dodává.

Na úterní klub před jednáním Sněmovny Babiš nedorazil, podle informací redakce se ale na něj se svou výtkou Jan Richter obrátil později. Žádnou vážnější „rebelii“ ale ústecká organizace ANO vůči premiérovi nejspíš nechystá.

Oznámení na Steinera

Marii Benešovou pojí s bývalou šéfkou Ústeckého kraje Vaňhovou dlouholeté vazby. Právě Vaňhová s její advokátní kanceláří uzavřela za kraj smlouvu o právním zastupování, Benešová tehdy mimo jiné sepisovala trestní oznámení na ředitele Odboru řízení programu ROP Leo Steinera, který na rozkrádání evropských dotací upozornil jako první.

Podepsaná je i pod žalobu na dnešní senátorku Alenu Dernerovou, která pro změnu poukázala na předražené zakázky pro Krajskou zdravotní. Spolupráci Benešové s hejtmanstvím ukončilo až jmenování Benešové do úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka v červenci 2013.

Benešová je také dlouholetým spojencem prezidenta Miloše Zemana, za svou veřejnou podporu ji už po prvním zvolení do úřadu jmenoval do svého poradního týmu. Oba zároveň patří mezi hlavní kritiky české justice, Benešová se za výroky o justiční mafii musela v roce 2011 veřejně omlouvat.

Reklama

Doporučované