Hlavní obsah

Ústecké kardiocentrum má status komplexní kardiovaskulární péče

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji spravuje pět nemocnic, získala od ministerstva zdravotnictví pro pracoviště kardiocentra v ústecké nemocnici status centra vysoce specializované komplexní kardiovaskulární péče.

Článek

Vedení společnosti usilovalo o rozšíření statusu čtyři předchozí roky.

V lednu 2018 bylo vedle zavedené Kardiologické kliniky fakulty zdravotnických studií ústecké univerzity a Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem založeno kardiochirurgické oddělení, na podzim téhož roku pak kardioanesteziologické oddělení.

Následně vzniklo v roce 2019 vše zastřešující kardiocentrum. Kooperující zdravotnická pracoviště se přestěhují do nového pavilonu, který se v říjnu 2020 začal stavět v areálu Masarykovy nemocnice na Severní Terase.

„Ischemická choroba srdeční je nejčastější příčinou úmrtí v České republice a její největší výskyt je v Ústeckém kraji. Proto se vybudování kardiocentra a získání statutu pracoviště zajišťujícího komplexní kardiovaskulární péči pro obyvatele širokého regionu jeví jako logický krok,“ řekl přednosta kardiologické kliniky a vedoucí kardiocentra Pavel Červinka.

Reklama

Doporučované