Hlavní obsah

Ústecký hejtman pomohl i k práci pro přítele. Radil, jak měnit region

Foto: ČTK

Nynější hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller na jednání mosteckého zastupitelstva s kolegyní z hnutí ANO Berenikou Peštovou, náměstkyní ministra životního prostředí. Peštové životní partner získal nedávno v Ústeckém kraji post poradce.

Reklama

Práci v Ústeckém kraji získal i další z bývalých parlamentních asistentů hejtmana Jana Schillera (ANO). Podnikatel Aleš Hlaváček, blízký i premiéru Babišovi, měl radit s budoucností regionu. Předčasně skončil.

Článek

Bývalý poslanec a nynější hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) už nedlouho po svém nástupu bojuje o setrvání ve funkci. Nejen opozice mu vyčítá, že údajně rozdává trafiky lidem ze stejného politického hnutí. Káravý prst v prvé řadě míří na Schillerovu poradkyni a místopředsedkyni regionální organizace hnutí ANO Vladislavu Marschallovou.

Ta získala lukrativní post ve firmě Krajská zdravotní. Žena, která byla do loňska ve Sněmovně Schillerovou asistentkou, pobírala plat přes sto tisíc měsíčně, přičemž je podle zjištění Seznam Zpráv nejasné, co vlastně pro velkou krajskou společnost dělala.

Vladislava Marschallová však nebyla jedinou blízkou osobou, která po boku nového hejtmana vystoupala vzhůru. Jak zjistily Seznam Zprávy, Jan Schiller pomohl najít na severu Čech nové uplatnění i druhému ze svých bývalých sněmovních asistentů.

Jde o podnikatele Aleše Hlaváčka, jehož dlouholetá životní partnerka Berenika Peštová je náměstkyní ministra životního prostředí a za hnutí ANO zastupitelkou v severočeském Mostě.

Hlaváček letos v lednu získal kontrakt v Inovačním centru Ústeckého kraje (ICUK). Stal se poradcem ředitele Martina Maty, a to pro oblast regionálního rozvoje.

Kudy se kraj vydá

Sám podnikatel Hlaváček nezastírá, že mu k tomu minimálně částečně dopomohl hejtman. „S panem hejtmanem Schillerem jsme dlouholetí přátelé. Nebylo to určitě tak, že bych přišel na ICUK a řekl, já jsem tady a budu vám pomáhat. Pan hejtman v tom určitou roli sehrál, když mě propojil s panem ředitelem Matou,“ nezastírá Hlaváček.

Ale také dodává, že za svou práci dostával jen 5 tisíc korun hrubého měsíčně a na konci února jeho poradenská práce skončila. Říká, že teď už jen „zdarma“ práci dodělává.

Hlavní úkol, který dostal, už prý Aleš Hlaváček splnil. Šlo podle něj o to, že ve spolupráci s klíčovými průmyslovými podniky v regionu (ČEZ, Lovochemie ze skupiny Agrofert, Mondi Štětí, ORLEN Unipetrol RPA, Sev.en Energy, Spolek pro chemickou a hutní výrobu, United Energy) připravil deklaraci průmyslníků na podporu transformace Ústeckého kraje. A tato deklarace byla podepsána a vyhlášena v druhé polovině února.

Hlaváčkův kontrakt je z hlediska finančního objemu naprosto zanedbatelný, nesrovnatelný s tím, co získala někdejší kolegyně Marschallová, nicméně význam má strategický. A to pro veškerý byznys v kraji.

Podnikatel Hlaváček dostal příležitost mluvit do toho, jakým směrem se teď vydá region, který je stále výrazně závislý na těžbě a spalování hnědého uhlí. Právě v této době se spolurozhoduje o tom, kam v souvislosti s útlumem fosilních paliv potečou desítky miliard korun z evropského Fondu spravedlivé transformace. Půjde o velké objemy dotací do regionální ekonomiky, aby byla „zelenější“. Peníze mohou téct i do již existujících průmyslových podniků, pokud splní kritéria.

Neshodli jsme se

Ředitel ICUK Martin Mata říká, že Aleše Hlaváčka poprvé v životě viděl loni v prosinci, a to na jednání v pracovně hejtmana Schillera. „On se mi potom v lednu sám ozval, že by se chtěl podívat na tu naši strategii v oblasti průmyslu. Říkal mi, že má v této věci velké zkušenosti, třeba z Chemopetrolu, tak jsme se nakonec dohodli na spolupráci, ačkoliv jsem jej blíže neznal,“ říká šéf inovačního centra pro Seznam Zprávy.

Spolupráce nakonec trvala jen velmi krátce, na konci února se ji Mata podle svých slov rozhodl kvůli neshodám ukončit. Představy obou mužů ohledně hospodářské budoucnosti kraje se prý výrazně lišily. „Jeho vizí byla regionální ekonomika postavená hlavně na velkém průmyslu, já tu budoucnost vidím spíše v malých a středních firmách,“ uvádí ředitel Mata.

Podnikatel Hlaváček žádné podobné rozpory nezmínil.

Samozřejmě se bavíme

Každopádně žádný další kontrakt s Ústeckým krajem prý Aleš Hlaváček už nemá, odmítá, že by dělal poradce i přímo hejtmanovi. Nebo také že by někdy jednal hejtmanovým jménem, jak se v opozičních kruzích také traduje.

„To bych si nikdy nedovolil, hejtman je jen jeden. Jana Schillera znám léta letoucí, ještě z dob, kdy nebyl ani poslancem, bavíme se spolu samozřejmě i o politice, ale rozhodně jeho jménem nikde nejednám,“ prohlásil Hlaváček, který je podle vlastních slov živ ze svého privátní byznysu.

Zmínil přitom dvě své firmy, Aquafluid a Ecotrade Fluid Systems. Druhá z nich má sídlo v Mostě na stejné adrese, kde měl dříve Jan Schiller svou poslaneckou kancelář. I to svědčí o úzkém vztahu obou mužů.

„Pan Hlaváček je mým dlouholetým přítelem s mnohými profesními zkušenostmi z průmyslových oborů a samozřejmě se s ním bavím,“ uvádí hejtman Schiller. I on zdůrazňuje, že jako svého oficiálního poradce na hejtmanství jej nevyužívá.

Hejtmanovi každopádně přijde jako přehnané, když se pořádá „hon na čarodějnice“ jenom proto, že jde o lidi spjaté s ním a hnutím ANO. „Za všemi těmito lidmi je kus dobře odvedené práce,“ uvádí Schiller na adresu Marshallové i Hlaváčka.

Foto: BETTER CITIES FOR BETTER LIFE

Podnikatel Aleš Hlaváček (uprostřed) na jediné dostupné fotografii z publikace ke konferenci „Better Cities for Better Life“. Je zachycen společně se svou partnerkou Berenikou Peštovou a s dalším vysokým úředníkem z ministerstva životního prostředí Janem Landou.

40 let známosti s Babišem

Podnikatel Aleš Hlaváček má vedle svých firem i jiný velmi cenný kapitál. Dlouholetý vztah se současným premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Jako jeden z mála si s vlivným politikem i tyká. To platí i o zmíněné Hlaváčkově partnerce z ministerstva životního prostředí Berenice Peštové.

Hlaváček s Peštovou byli i v okruhu nejbližších přátel a známých hosty na Babišově svatbě. „Byla to krásná svatba,“ vzpomíná Hlaváček na akci v roce 2017, která se konala v areálu Čapí hnízdo.

S Andrejem Babišem se prý zná už asi 40 let, ještě z dob před sametovou revolucí, když Babiš působil v bratislavském Petrimexu a Hlaváček se už v té době pohyboval také v oblasti chemického průmyslu. „Seznámili jsme se pracovně. Poslali mě tehdy do Bratislavy na třítýdenní stáž,“ vzpomíná 64letý podnikatel, jak navázali kontakt. Vztahy podle vlastních slov udržovali i v době, kdy nynější premiér rozjížděl byznys v Česku.

Může o tom svědčit i to, že v minulosti byl Hlaváček v představenstvu společnosti DGG CZ (nyní AGF Food Logistics), jejímž jediným vlastníkem je Babišem založený Agrofert. Na rozdíl od své partnerky Bereniky Peštové, o níž Seznam Zprávy referovaly již dříve, Hlaváček do Babišova hnutí ANO nikdy nevstoupil.

Nezastírá ale, že premiéra v politice nadále podporuje. „Mám ho rád, na rozdíl od mnohých jiných jsem svůj názor stále nezměnil. A i po těch čtyřiceti letech je pro mě pořád stejným člověkem,“ říká Hlaváček na adresu premiéra.

Reklama

Doporučované