Hlavní obsah

Ústecký kostel známý pro svou šikmou věž bude osvětlován podle harmonogramu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kostel Nanebevzetí Panny Marie známý pro svou šikmou věž bude při významných příležitostech osvětlován podle harmonogramu. V seznamu jsou státní svátky a významné dny, kdy je kostel nasvícený jinak než v běžných dnech.

Článek

Různými barvami bude kostel svítit přes 40 večerů v roce. Některé dny, například 17. listopadu, na který připadá Den předčasně narozených dětí a státní svátek Den boje za svobodu a demokracii, bude kostel osvícen od 19:00 do 22:00 purpurově a od 22:00 do rozednění trikolórou.

„Dali jsme dohromady kalendář, kde akceptujeme významné dny. Ať už jsou to nějaké samozřejmě týkající se státnosti naší či jiných států, za prvé. Za druhé je tam velká akceptace svátků církevních, protože nasvětlujeme právě kostel,“ upřesnil primátor města Petr Nedvědický. Ostatní běžné dny je kostel nasvícen teplou bílou barvou.

Již tuto sobotu u příležitosti státního svátku Dne vítězství bude kostel nasvícen barvami české vlajky, tedy trikolórou. Žlutě bude památka nasvícena 13. května, kdy je Český den proti rakovině. Jiné významné dny bude kostel svítit červeně, zeleně, růžově či zlatě.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven kolem roku 1318. V osmdesátých letech 19. století byl přestavěn v pozdně gotickém stylu. Bombardování města v dubnu 1945 vážně narušilo základy chrámové věže a od té doby je věž vychýlena od kolmé osy o více než dva metry. Je uváděna jako nejšikmější stavba ve střední Evropě.

Reklama

Doporučované