Hlavní obsah

Ústecký kraj aspiruje na filmovou cenu za výběr lokací

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kraj se do nominace se dostal díky oscarovému historickému snímku Králíček Jojo novozélandského režiséra Taika Waititiho. Za výběrem lokací stojí manažer Jan Adler, který spolupracoval s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje.

Článek

Mezinárodní lokační unie LMGI (Location Managers Guild International) se sídlem v Hollywoodu uděluje každoročně cenu nejlepším lokačním manažerům filmů, seriálů i reklam v několika kategoriích. Jan Adler se dostal do nejužšího výběru šesti nominací v kategorii historických filmů, na ocenění ho doporučila národní filmová kancelář Czech Film Commission. O cenu se utká s manažery filmů Tenkrát v Hollywoodu, 1917 nebo Malé ženy. Finálový večer se uskuteční 24. října.

Králíček Jojo se natáčel v České republice po dobu 40 natáčecích dní v letech 2018 a 2019. Waititi si pro natáčení exteriérů vybral Žatec a Úštěk. Film se dále natáčel v Dolních Beřkovicích a bývalém cukrovaru Lenešice. Interiérové scény pak vznikly v barrandovských ateliérech. „Útrata štábu v České republice dosáhla 200 milionů korun, z toho nemalou část utratili filmaři právě v našem kraji,“ informovala Magdalena Fraňková z odboru regionálního rozvoje krajského úřadu.

„Podle ohlasů jsou místní na snímek Jojo Rabbit náležitě hrdí a film se jim líbil, což je zásluha i Filmové kanceláře Ústeckého kraje. Proto opět oslovujeme stejné subjekty i v rámci příprav nového projektu. Do Žatce se totiž vracím po nějaké době s projektem Das Boot německé produkce,“ uvedl Adler.

Ústecký kraj připravuje pro filmaře na příští rok vlastní dotační program na podporu audiovizuální tvorby, díky kterému by štáby mohly získat na natáčení část financí přímo od kraje.

Reklama

Doporučované