Hlavní obsah

Ústecký kraj chce podpořit podnikatele v turismu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecký kraj připravuje dotaci na podporu podnikatelů v cestovním ruchu. Novinářům to dnes v Petrovicích na hranicích s Německem řekl náměstek hejtmana Zdeněk Matouš (ČSSD).

Článek

Dopady uzavření hranic pocítili výrazně lidé v pohraničí. Sasové už se do obcí na severu Čech vrátili.

Ekonomický dopad na cestovní ruch byl podle Matouše obrovský. „Některé podniky, restaurace, kde tvoří přes 60 procent zákazníků hosté z Německa, se propadly s tržbami na nulu. V Českém Švýcarsku činí propad u podnikatelů odhadem 1,2 miliardy korun od vyhlášení pandemie do konce května,“ uvedl Matouš. Roční výnos z turismu v Ústeckém kraji je podle něj 60 miliard korun.

Na drobné investice by v příštím roce mohli podnikatelé požádat o dotaci z Ústeckého kraje. V návrhu rozpočtu na příští rok je na to vyčleněno 10 milionů korun. „Snažíme se marketinkově nastartovat turismus v příhraniční. Tvoří se to ale složitě, protože i kraje zápasí s nedostatkem finančních prostředků stejně jako obce,“ řekl Matouš.

Čtyři destinační agentury Ústeckého kraje budou žádat o státní dotace v oblasti marketingu. „Cílem je pomoci živnostníkům především v příhraničních oblastech,“ uvedl náměstek hejtmana.

Ze zahraničních turistů tvoří v Ústeckém kraji přes 50 procent Němci. Jezdí většinou na jednodenní výlety. „Zavření hranic se obce dotklo velmi významně, spousta lidí je přímo ekonomicky závislá na německé klientele. Máme tu i vietnamskou komunitu, která byla kompletně bez příjmu. Restaurace, kadeřnictví, freeshopy, všechno se zavřelo ze dne na den. Je pro nás velmi důležité, že se hranice otevřely,“ řekla novinářům místostarostka Petrovic Andrea Kortanová (Za obec Petrovice).

Mezi Saskem a Českou republikou se oboustranně otevřely hranice v pátek ve 12:00. „Provoz z hodiny na hodinu se rapidně změnil,“ uvedla Kortanová. Hlavně z německé strany proudila auta přes Petrovice i dnes ráno. Vozy s německou státní poznávací značkou stály před místní ordinací zubařů, u obchodů s potravinami, vietnamské tržnice či čerpací pumpy. „Otevření hranic bylo okamžitě znát. Bohužel Němci nechodí s rouškou, přestože je na to upozorňujeme a všude to máme napsané,“ řekla ČTK obsluha pumpy v nedaleké Tisé.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes v Petrovicích řekl, že nové nástroje proti koronaviru, jako chytrá karanténa a další aplikace, by měly předcházet tomu, aby se v budoucnu musely znovu plošně zavírat hranice.

Reklama

Doporučované