Hlavní obsah

Ústecký kraj pomůže podnikatelům i obcím, chce snížit dopad viru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecký kraj chce pomoci podnikatelům či obcím prostřednictvím poradenství, cílených aktivit pro znovunastartování ekonomiky nebo také vypsáním nových dotačních titulů.

Článek

Opatřeni mají zmírnit dopady pandemie koronaviru na region. ČTK o tom za kraj informovala Magdalena Fraňková.

Přehledy, odkazy a kontakty na potřebné instituce najdou jednotlivé subjekty na novém portálu Obnova kraje. Na webu kraje lze také najít dotační program na podporu malých podnikatelů. Kraj zahájil i marketingovou kampaň na podporu domácího cestovního ruchu.

„Chceme pomoci menším obcím s vybavením ochrannými prostředky, zásobníky na dezinfekce nebo třeba bezdotykovými teploměry,“ uvedl v tiskové zprávě hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj a cestovní ruch Zdeněk Matouš (ČSSD). Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) již dříve řekl, že kraj nakoupí pro zdravotníky a další lidi z „první linie“ boje s koronavirem volné rodinné vstupenky do zoo a zajistí jim rovněž volný vstup do krajských galerií a muzeí.

Významným oborem pro kraj, kam chce podporu rovněž směřovat, je cestovní ruch. Kromě marketingových aktivit vzniká dotační program na podporu poskytovatelů ubytovacích služeb. Měl by být vyhlášen tak, aby prostředky z něj mohli žadatelé využít k investicím před sezonou roku 2021. Dále je připraven program na podporu audiovizuální tvorby v Ústeckém kraji, u místních podnikatelů by filmaři mohli nakupovat služby. „Kromě toho se v rámci investiční činnosti dokončí úseky Labské stezky a kraj chce podpořit také budování Pánevní cyklotrasy či vznik trialparků,“ doplnila Fraňková.

Kraj chce také posílit investice financované především z evropských fondů. Uspořit hodlá na provozu svých budov zavedením energetického managementu. V návaznosti na současná i případná budoucí omezení kraj plánuje podpořit online prostředky komunikace v zařízeních sociálních služeb a také inovaci a online výuku ve školství. Další opatření chce směřovat k podpoře regionální produkce a k posílení komunitního života.

Reklama

Doporučované