Hlavní obsah

Ústecký kraj se potřetí pokusí v dražbě prodat zámek v Liběšicích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj se napotřetí pokusí prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Kulturní památku, ve které býval ústav pro mentálně postižené, nabízí za 35 milionů korun.

Článek

Prodat v aukci chce kraj také nemovitosti na bývalých hraničních přechodech v Rumburku a Mníšku v Krušných horách.

Areál barokního zámku je prázdný od konce roku 2015, kdy ho opustili poslední klienti ústavu, kteří se přestěhovali do jiných zařízení spravovaných krajem. První dražba se konala na jaře v roce 2017. Zájem nikdo neprojevil, a to ani podruhé, kdy vyvolávací cena byla zhruba 40 milionů korun.

Hlavní objekt je trojkřídlý ve tvaru písmene U a má pět podlaží. V areálu je ještě několik dalších budov i památkově chráněný secesní skleník.

Zámecké sídlo nechali postavit jezuité v letech 1738 až 1752, vzniklo zřejmě podle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Po zrušení řádu v roce 1773 vlastnil zámek náboženský a studijní fond. V roce 1838 koupil panství Ferdinand Lobkovic a v roce 1871 textilní velkoprůmyslník Josef Schroll, který upravil rezidenci na pohodlný zámek. Po roce 1945 ho stát znárodnil a upravil na domov důchodců.

K prodeji nabízí kraj také nemovitosti bývalého hraničního přechodu v Horním Jindřichově u Rumburku na Děčínsku. Vyvolávací cena za pozemky a objekty v areálu celnice je 34,6 milionu korun.

Vyvolávací cena za soubor nemovitostí na bývalém hraničním přechodu Mníšek v Krušných horách je 21,4 milionu korun.

Kraj nabízí ve všech třech případech dva termíny, kdy si mohou zájemci objekty prohlédnout. Dražba všech tří souborů nemovitostí se uskuteční 15. října.

Reklama

Doporučované