Hlavní obsah

Ústí a Most prodávají v dražbách vraky aut, k nimž se nikdo nepřihlásil

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Města Ústí nad Labem a Most prodávají v dražbách nepojízdná auta, k nimž se nikdo nepřihlásil. Z ulic tak mizí desítky vraků. V Děčíně se snaží dopátrat majitele a přimět ho k odstranění vozidla.

Článek

Nepojízdné automobily často dlouho blokují parkovací místa, kterých je v městech nedostatek.

V krajském městě se první dražba uskuteční 22. listopadu. Nabízet se bude 16 aut. Dražba se uskuteční na odstavném parkovišti Palivového kombinátu Ústí. Začátek dražby prvního vozidla je naplánován na 9:00, další vozy budou následovat v tříminutových rozestupech. Všechny aukce začnou na částce 300 korun. Prohlédnout si fotografie vozů mohou zájemci přes web města.

Výtěžek z dražby podle vedení radnice poslouží na úhradu nákladů na odtah a odstavení vozidla. Pokud se vozidlo nepodaří vydražit, bude následovat jeho likvidace.

Město Ústí nad Labem díky novele, která se vraků týká, odstranilo od června 2020 přes 240 technicky nezpůsobilých vozidel. Právě prvních 16 z nich mohou nyní lidé vydražit, dražby dalších automobilů budou postupně následovat.

Most připravuje v pořadí třetí dražbu vraků. „Jsme rádi, že legislativa nám jde naproti a umožnila nám po nějakém čase realizovat elektronické aukce aut, která máme na našich parkovištích. Už máme za sebou dvě úspěšné aukce a teď se chystá další. Jsem rád, že o auta je zájem, uvolňují se nám tím místa na odstavných parkovištích,“ řekl ČTK mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).

Za poslední rok bylo v Mostě odstraněno 59 vozidel fomou dražby a dalších 31 vozidel si majitelé po obdržení výzvy odvezli nebo je město ekologicky zlikvidovalo. Další dražba se uskuteční 4. prosince, v nabídce bude 16 vozů. Na parkovištích aktuálně zůstává 46 vraků automobilů, u nichž běží správní lhůty, případně jsou součástí dědictví nebo nesplňují zákonnou podmínku šest měsíců po uplynutí lhůty pro provedení pravidelné technické prohlídky.

V Litoměřicích ani v Děčíně k dražbám zatím nepřistoupili. „Daří se nám dohledávat majitele vraků, ale někdy je to skutečně náročné,“ řekl ČTK děčínský strážník městské policie Václav Němeček, který má likvidaci vraků na starosti. „Lidé si prodávají auta mezi sebou, často ani nemají kupní smlouvu. Musíme se tak dopátrat vždy až k poslednímu majiteli,“ uvedl Němeček. Na náklady majitelů donutilo město za letošek odstranit zhruba 130 vozidel. „Buď si je lidé odvezou sami nebo pošlou žádost o odstranění vozidla odtahové službě a té pak hradí náklady,“ řekl strážník. Několik aut nechalo už město ekologicky zlikvidovat. „Pokud se majitele nepodaří najít, vyvěsíme oznámení o odstranění vozu na úřední desce a pak jej necháme odstranit,“ dodal.

Reklama

Doporučované