Hlavní obsah

Ústí nad Labem podle opozice neřešilo včas nákup elektřiny, může přijít o miliony

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Ústí nad Labem podle některých opozičních zastupitelů neřešilo včas nákup elektřiny. Podle odhadu opoziční zastupitelky Věry Nechybové (UFO) přijde radnice o desítky milionů korun.

Článek

Město každoročně soutěží ceny na burze na přelomu září a října, letos však bylo podle zastupitelky jasné, že se ceny budou zvedat, a samospráva tak měla reagovat dřív, už na jaře. Primátor Petr Nedvědický (ANO) řekl, že se letos soutěžilo o dva měsíce dřív, než je obvyklé.

„Město zaspalo,“ uvedla Nechybová. Ceny za elektřinu se soutěží i pro dopravní podnik, školská zařízení či městské služby, které spravují například zimní stadion. „Je to jen můj odhad, myslím si ale, že nebudu daleko od pravdy, že půjde ročně o 30 až 40 milionů korun,“ řekla zastupitelka. Podle ní se o zvyšování cen vědělo už v březnu, kdy na to začala upozorňovat i média.

Začátkem roku se elektřina na burzách prodávala kolem 1100 korun, v březnu megawatthodina stála zhruba 1340 korun a v polovině září je cena 2614 korun za MWh. Za nárůstem je více faktorů, nejvýraznějším je zdražení emisních povolenek pro firmy.

Kdo měl na starost soutěžení cen, zastupitelka neví. „Ten, kdo to má v gesci, musí ceny energie sledovat. Vím to z praxe ekonomického náměstka i primátorky,“ dodala Nechybová.

Město podle Nedvědického dlouhodobě řeší nákup elektřiny prostřednictvím energetické burzy. „Vždycky se na té burze dražilo na přelomu září a října. My v rámci toho, že jsme si uvědomili, že ceny energie rostou, tak jsme se chtěli přihlásit do řešení někdy na konci června. Prostřednictvím záměny burzy ještě mezi pražskou a kladenskou, tak se soutěžilo někdy ke konci srpna a vysoutěžily se ceny tehdy platné na trhu energií,“ uvedl primátor.

Ceny energií bývaly na vrcholu v létě a klesaly na podzim. „Podle tohoto modelu se dělaly normálně dražby. To, že se tento rok vyvíjí jinak, tak to opravdu velmi těžko lze odhadovat,“ řekl primátor. O kolik město zaplatí víc primátor neví, protože příspěvkové organizace i dopravní podnik teprve zpracovávají požadavky na rozpočet na základě výsledků dražby. Dopravní podnik se zatím nevyjádřil, kolik korun navíc bude v rozpočtu za energii.

Reklama

Doporučované