Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí otevře 17. září nový dům dětí a mládeže

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ústí nad Orlicí otevře 17. září nový Dům dětí a mládeže (DDM). Jedná se o nejdražší investici města, výsledné náklady činily 100 milionů korun. Budova je v areálu bývalé textilky Perla, který radnice postupně upravuje.

Článek

DDM zajišťuje volnočasové aktivity pro více než tisícovku dětí a stovku dospělých. Dříve sídlil podle radnice v pronajatých a nevyhovujících prostorách.

Nový DDM je na místě zbourané výrobní haly. Teď bude mít k dispozici dvoupodlažní objekt. Jsou v něm výukové a zájmové učebny, tělocvična, vnitřní a venkovní horolezecká stěna, taneční sál, keramická dílna, nahrávací studio nebo relaxační střešní terasa. Celá budova včetně střechy a suterénu je bezbariérová.

Během přípravy stavby padaly různé návrhy, jak střechu využít. „Nakonec bude sloužit jako relaxační plocha a část střechy bude zelená. Její využívání ukáže čas. Za hezkého počasí by se sem mohly přesunout aktivity některých kroužků, před sluncem budou chráněné stínicí plachtou. Vybrali jsme vhodný venkovní nábytek,“ uvedla ředitelka DDM Duha Štěpánka Ročňová. Dešťová voda ze střechy se zachytává do retenční nádrže a bude zpětně využívána k zalévání veřejné zeleně vysazené v okolí DDM.

Nyní město pracuje na úpravě okolí domu, kolem budou stromy i travnaté plochy. „Veřejné prostranství obohatí dvě barevné plastiky otevřených dlaní, které svým motivem evokují tvořivost a zároveň vybízejí k posezení. Instalací těchto soch se město stává součástí mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line,“ řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci).

Stavba DDM začala v listopadu 2019. Radnice na stavbu za 100 milionů získala dotaci 30 milionů od ministerstva pro místní rozvoj a také uplatní odpočet daně. „Skutečný výdaj z rozpočtu města je 55 milionů korun,“ řekl Hájek.

Tříhektarový areál bývalé textilky Perla koupilo v roce 2011 Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun. Velkou část budov nechalo město zdemolovat. Pardubický kraj plánuje v lokalitě postavit ateliéry pro střední školu uměleckoprůmyslovou. Vedle nového DDM staví firma Vital rehabilitační centrum. Administrativní budovu, která zbyla z bývalé textilky po zbourání hal, koupila společnost, která chce objekt využít na služby, obchody a byty. Město pak ještě chce proměnit objekty bývalé kotelny a strojovny na galerii současného umění s odkazem na textilní historii města.

Reklama

Doporučované