Hlavní obsah

Ústí se zapojí do milostivého léta, zbaví dlužníky některých exekucí

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ústí nad Labem se zapojí do takzvaného milostivého léta, tedy programu, který může dlužníky zbavit některých exekucí. Několikanásobné dluhy mohou lidé takzvaně smazat splacením jistiny a zaplacením administrativního poplatku.

Článek

Milostivé léto je generální pardon, jenž podle letos přijatého zákona exekuci zastaví, pokud dlužník uhradí vymáhanou jistinu a poplatek ve výši 750 korun bez daně. Pokud například dlužník nezaplatil letos v lednu nájem 10 tisíc korun a každý měsíc se mu jeho dlužná částka zvyšovala o 10 tisíc korun, jeho dluh nyní činí 100 tisíc korun. Když zaplatí původních 10 tisíc korun a poplatek, jeho exekuce bude zastavena. Milostivé léto začne v Ústí nad Labem 28. října potrvá tři měsíce.

„Milostivé léto je šance na nový začátek pro lidi, kteří mají dluh u veřejnoprávních institucí, to znamená například i našeho města nebo příspěvkových organizací našeho města,“ uvedl Vlach. Doplnil, že jde i o šanci pro město, „jak získat nedobytné pohledávky zpět“.

Radnice chce prostřednictvím kampaně oslovit co možná nejvíce dlužníků. Ve spolupráci zejména s Dopravním podnikem města Ústí nad Labem hodlá lidi oslovit například prostřednictvím informativních letáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované