Hlavní obsah

Ústí žádá o dotaci z fondu pro uhelné regiony na přeměnu bývalého cukrovaru

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Projekty proměny infrastruktury v zoologické zahradě, přeměny bývalého cukrovaru a využití digitálních technologií připravilo město Ústí nad Labem pro Fond spravedlivé transformace, v němž jsou peníze pro uhelné regiony.

Článek

Novou podobu by tak získalo nábřeží Labe u bývalého cukrovaru i vlastní průmyslový objekt. O projektech informovalo město na webu. Fond spravedlivé transformace je určený pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Ústecký kraj by mohl rozdělil na projekty 15,8 miliardy. Projekty se budou hodnotit v květnu a červnu.

Nynější nevyhovující infrastruktura v zoologické zahradě by se měla změnit k co nejvyššímu využití obnovitelných zdrojů energie, přispět k adaptaci na změnu klimatu a zaváděním digitálních technologií nabýt přitažlivosti pro návštěvníky.

„Hlavním cílem projektu je dosažení uhlíkové neutrality zoo prostřednictvím řady aktivit, jako je např. využití SMART parkovacích věží, rozvoj využití geotermální a solární energie, vybudování retenčních nádrží, pilotního energeticky pasivního pavilonu a ekocentra, podpora elektromobility či optimalizace odpadového hospodářství,“ uvedlo město.

Z nevyužívaného cukrovaru u Labe ve čtvrti Vaňov by se mohlo stát centrum techniky. Prostor by vznikl pro podnikatele v kulturně-kreativních odvětvích jako umělecké a filmové ateliéry a vytvořil zázemí pro laboratoře či polytechnické dílny ve vazbě na podporu technického vzdělávání, řemesel a podnikavosti. Součástí projektu jsou i opatření udržitelné energetiky či zdejší vybudování lávky přes Labe pro pěší a cyklisty.

Třetí projekt je vybudování datového centra, dostatečně dimenzovaného a zabezpečeného, s vysokou dostupností a odolností proti výpadkům poskytovaných služeb. „Dále vznikne funkční prostředí podporující digitální technologie v oblasti eGovernmentu, sdílené informační systémy, ochrana informačních systémů a IT prostředků, systém vzdělávání pro realizaci a rozvoj znalostí zapojených subjektů v oblasti sdílení znalostí a spolupráce v oblasti digitálních technologií, kybernetické bezpečnosti,“ uvedlo město.

Reklama

Doporučované