Hlavní obsah

Ústřice „prdí“ a ovlivňují tím podnebí, tvrdí vědci

Ústřice vypouštějí do Baltského moře skleníkové plyny.Video: Karolína Bulisová

 

Reklama

Nová studie ukázala, že podmořští měkkýši produkují 10 procent skleníkových plynů, které obsahuje Baltské moře. Podle studie by to mohl být problém, jelikož pěstování ústřic a znečištění s ním spojené se stále rozrůstá.

Článek

Autor studie, Stefano Bonaglia ze Stockholmské univerzity, zjistil, že škeble a vodní červi produkují 10 procent skleníkových plynů obsažených v Baltském moři.

Bonaglio uvedl, že mlži vypouštějí skleníkové plny po miliony let a po dlouhou dobu bez většího negativního účinku na ekosystém. Dopad jejich plynů na životní prostředí se začal zhoršovat až poté, co je farmáři začali pěstovat ve velkochovech. Problémem tak nejsou samotné plyny, které ústřice vypouštějí, ale jejich kombinace s hnojivy, jež farmáři používají.

Bonaglia ve své studii srovnává plyny ústřic s těmi, jež do ovzduší vypouštějí krávy. Zjistil, že množství plynů, které v Baltském moři ústřice vyprodukují, se rovná zhruba plynům od dvaceti tisíc krav. I ty podle vědce životní prostředí ovlivňují, avšak oba živočišné druhy jsou pro ekosystém menším nebezpečím než počínání člověka.

Reklama

Doporučované